Społeczeństwo » Społeczeństwo

Historia szynków i restauracji

Historia szynków i restauracji
Zobacz więcej zdjęć »
„Jedzenie na mieście” wcale nie powstało we współczesnych czasach. Od kiedy ludzie skupiali się w jednym miejscu w grupie, od wtedy masowe żywienie stało się normalnym zajęciem. Kiedy możemy mówić o początkach przybytków z jadłem, a kiedy dokładniej powstały współczesne restauracje?

Antyczne skupiska

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Wbrew pozorom, życie w starożytnym Rzymie w dużej mierze przypominało nasze współczesne betonowe dżungle. Miejsca było mało, na tyle mało że mieszkania z rzadkością miały własne kuchnie. Dlatego właśnie dobrze radziła sobie instytucja thermopilii, czyli niewielkich punktów, gdzie można było zakupić niedrogie ciepłe i zimne potrawy. Wywodzą się z Grecji i zwyczajowo przybierały formę lad w kształcie litery „L” z zamontowanymi w nich garnkami. Analizy śmieci wokół tych przybytków wskazują, że do serwowano głównie mięso i mączne potrawy. Była to niezwykle popularna forma żywienia się – w samych Pompejach naliczono 158 takich miejsc.


Dalekowschodnie knajpki

Dzisiaj budki z orientalnym jedzeniem funkcjonują bardziej na zasadzie thermopilii, jednak w rozkwicie chińskiej państwowości (XII-XIV wiek) w mieście Kaifeng przybytki te przypominały raczej dzisiejsze kluby. Wywodząca się z tradycji domów herbacianych instytucja obejmowała nie tylko liściaste i alkoholowe napoje, ale także jedzenie, przedstawienia, pokazy sztuk walki, a także ofertę domów publicznych i kasyn. Takie centra odeszły w przeszłość, jednak do dzisiaj Chińczycy kultywują tradycję spotkań rodzinnych i uroczystości właśnie w wielkich restauracjach.


Powstanie współczesnych restauracji

Sama nazwa wskazuje nam, że słowo to ma korzenie romańskie. Nie jest jednak związane bezpośrednio z powrotem królów na trony we Francji, choć do użycia weszło właśnie w czasach rewolucyjnych. Druga połowa XVIII wieku to w Paryżu niespokojne czasy, odpryskiem tego fermentu jest nowe podejście do sztuki kulinarnej. W 1765 mieszkańców stolicy na jednym z rogów przywitał napis „Boulanger débite des restaurants divins„ czyli „Boulanger oferuje niebiańskie restauranty”. Owe dania to specjalne zupy, pierwotnie o właściwościach krzepiących i zdrowotnych, które można było wybrać z pełnej karty dań.

Właśnie stała, rozbudowana oferta, wyróżniała francuskie przybytki z dotychczasowych form gastronomii. A ponieważ w najbliższych czasach Trójkolorowi mieli eksportować dość sporo swoich ideałów na cały świat, razem z maszerującymi wojskami ruszyła również idea restauracji.

Co ciekawe, do dalszej popularyzacji przyczynili się żołnierze tryumfujących nad Napoleonem armii. Właśnie od stacjonujących w Paryżu rosyjskich sołdatów i ich chęci szybkiego otrzymania potraw pochodzi nazwa oraz instytucja niemalże tożsama ze stolicą Francji – bistro.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

b.zalew

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »