Technologie » Telekomunikacja

Huawei i rain wspólnie uruchamiają pierwszą sieć 5G w Południowej Afryce

Południowoafrykański mobilny operator internetowy rain, ogłosił uruchomienie pierwszej komercyjnej sieć 5G w Republice Południowej Afryki, we współpracy z Huawei, wiodącym światowym dostawcą rozwiązań ICT. Dzięki temu RPA stało się jednym z pierwszych krajów na świecie, które uruchomiły sieć 5G.

Dzięki kompleksowym rozwiązaniom Huawei 5G, rain był w stanie zbudować sieć 5G przy wykorzystaniu pasma 3,6GHz. W pierwszej fazie wprowadzania technologii, zainstalowano kilka stacji 5G w kluczowych rejonach Johannesburga.

Sieć zapewni prędkość zbliżoną do światłowodów bez wyzwań związanych z ich instalacją, opóźnień czasowych i kosztów układania światłowodów w obszarach o niższym zapotrzebowaniu na usługi – powiedział Willem Roos, CEO rain.

Na początku 2018 roku Huawei wprowadził na rynek pełną gamę kompleksowych rozwiązań 5G, od sieci rdzeniowej, sieci nośników i stacji bazowej, aż po terminale. Firma zaprezentowała również smartfony przystosowane do działania w technologii 5G podczas MWC 2019.

Poza wdrożeniem nowych stacji bazowych, rozwiązania Huawei pozwolą rain na pełne wykorzystanie istniejącej sieci LTE i przydzielonego pasma dla 5G. Takie podejście polegające na współdzieleniu urządzeń i wykorzystaniu istniejącej infrastruktury umożliwi rain szybkie i efektywne kosztowo rozwinięcie sieci 5G.

Współpraca z operatorem rain przy budowie pierwszej sieci 5G w RPA jest dla nas ważnym krokiem. Jesteśmy zaangażowani we współpracę z operatorami i partnerami w celu zbudowania sieci przyszłości, które mogą płynnie ewoluować i migrować oraz zapewniają maksymalne zwroty z inwestycji i najlepsze doświadczenia dla użytkowników – powiedziała Jacqueline Shi, President of Huawei Cloud Core Network Product Line.

Zgodnie z planem, rain będzie nadal rozszerzał sieć 5G, aby pokryć zasięgiem 5G wszystkie główne obszary metropolitalne w Republice Południowej Afryki oraz świadczyć usługi szerokopasmowe dla użytkowników prywatnych i przedsiębiorstw.

rain jest podekscytowany budową pierwszej w RPA sieci 5G na dużą skalę, która zapewni większej liczbie obywateli dostęp do szybkiego, bezprzewodowego Internetu. Popieramy inicjatywę inwestycyjną prezydenta Ramaphosy i mamy nadzieję, że przyczynimy się do przygotowania Republiki Południowej Afryki do czwartej rewolucji przemysłowej – dodał Willem Roos.

***

HUAWEI to światowy lider w dostarczaniu najnowszych technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT). Celem firmy jest zapewnienie wysokiej jakości łączności dla użytkowników na całym świecie. W tym celu firma wspiera rozwój społeczeństwa informacyjnego poprzez prowadzenie z nim dialogu oraz ścisłą współpracę z przedstawicielami branży. Dzięki wysokim inwestycjom w badania i rozwój oraz strategii zorientowanej na klienta, a także otwartemu partnerstwu, tworzy zaawansowane rozwiązania teleinformatyczne typu end-to-end, umożliwiając klientom przewagę konkurencyjną w zakresie infrastruktury telekomunikacyjnej, sieciowej oraz cloud computingu. Ponad 180 tys. pracowników Huawei jest zaangażowanych w tworzenie nowatorskich rozwiązań dla operatorów telekomunikacyjnych, przedsiębiorstw oraz użytkowników, które są wykorzystywane w ponad 170 krajach, docierając tym samym do jednej trzeciej populacji świata. Marka Huawei została założona w 1987 roku i w całości jest własnością pracowników.

Aby uzyskać więcej informacji odwiedź stronę www.huawei.com lub śledź nas na:

Kontakt dla mediów:

Adam Tyszkiewicz

account manager

Multi Communications

e-mail: adam.tyszkiewicz@multipr.pl

Piotr Boiwka

junior account executive

Multi Communications

e-mail: piotr.boiwka@multipr.pl

tel: +48 728 508 443

MultiComm

• avatar
    ~betowen 2019-03-13 22:48:51

Oby u nas budowa sieci zaczęła się możliwie szybko, żebyśmy za bardzo nie zaczęli odstawać, bo nikt nie będzie chciał u nas inwestować.