Technologie » Komputery

IT - wewnątrz firmy czy zewnętrzny administrator?

Obecnie przedsiębiorstwa korzystają z zaawansowanych serwerów. Wystarczy, że pracownicy pracują na komputerach i specjalistycznych programach. W biurach rachunkowych tworzone są raporty, obliczane podatki i prowadzona księgowość "w chmurze".

Sklepy internetowe utrzymują swoje bazy danych, dokładny asortyment i wirtualny magazyn. To rodzi koszty i to wcale nie takie małe, jak nam się wydaje.

Jeżeli ktoś powie, że jedynym kosztem przy infrastrukturze sieciowej jest koszt serwera i domeny, jest w błędzie. Nie zawsze serwery dostawców są wystarczające i bezpieczne, dlatego wiele firm decyduje się na dodatkowe, w swoich strukturach. To jednak wymaga dyspozycyjności dodatkowej kadry, która jest w stanie zarządzać takim zaawansowanym sprzętem.

Od instalacji, po zarządzanie

Zaawansowana infrastruktura sieciowa jest przyszłością w wielu firmach. Możliwość utrzymywania swoich serwerów, na których będą przechowywane dane, nawet te wrażliwe, pozwalają na większą kontrolę i samodzielność. Nie straszne będą awarie dostawcy, drżenie o bezpieczeństwo tego, co trzymamy w sieci (w tym dane naszych klientów, które są często chronione różnymi ustawami). Stąd też, własna infrastruktura daje zdecydowanie lepszą kontrolę nad tym, co się dzieje.

To generuje koszty - od zakupu odpowiednich dysków, podłączenia tego do sieci, konfiguracji oraz ciągłego zarządzania, aktualizacji, sprawdzania czy nie dochodzi do prób włamania się. Ogólnie, jest to praca dla specjalisty z zakresu IT, choć też nie zajmie mu to całego dnia. Dlatego zatrudnianie go w struktury firmy okaże się zabiegiem pozbawionym sensu i generującym kolejne koszty, a łatwo tego uniknąć!

Outsourcuj usługi IT

Zamiast zatrudniać specjalistów, inwestować w sprzęt, można przecież skorzystać z outsourcingu - nawet programów, które są dedykowane właśnie tak zaawansowanym procesom. Firmy, które oferują takie działania, mogą się pochwalić szybkim reagowaniem na wszelkie błędy - w końcu w swoich strukturach mają wielu specjalistów, którzy są gotowi z miejsca zająć się problemem. Takie rozwiązanie zwiększa też bezpieczeństwo. Przedsiębiorstwa, które zajmują się usługami IT, muszą dbać o swoje bezpieczeństwo, ponieważ wiele innych firm powierza im wrażliwe dane. Ponadto, zmniejsza to również koszty obsługi takiej infrastruktury. Rozliczenie ryczałtowe czy od awarii do awarii, będzie cały czas tańsze, od utrzymywania na etacie, bardzo drogich na rynku pracy, specjalistów od IT.

slawek