Gospodarka » Żywność
Jak przygotowywać szybkie posiłki do pracy?
Ciągły brak czasu sprawia, że rezygnujemy z samodzielnie przygotowanych posiłków na rzecz zamawianych lub kupowanych dań, które zwykle nie należą do najbardziej wartościowych. Istnieją wprawdzie zdrowe alternatywy w postaci tzw. diety pudełkowej, ta natomiast może na dłuższą metę mocno nadwyrężać nasz budżet. W jaki sposób więc można samodzielnie przygotowywać posiłki nie tracąc na to zbyt wiele czasu?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Zacznij od pojemnika
Na początek musimy mieć naczynie, w którym przenosić będziemy posiłki. Praktycznie nie ma dania, którego nie da się przetransportować w odpowiednim pojemniku. Przy wyborze tego typu akcesoriów należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich szczelność – przykry wypadek z wylanym w torebce sosem może nas skutecznie zniechęcić do samodzielnego przygotowywania posiłków do pracy.
Bądź strategiem
Tworzenie smacznego posiłku zaczyna się już na etapie robienia zakupów. Warto więc wcześniej zaplanować potrawy do pracy i zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. W zależności od tego, jak często robimy zakupy należy przemyśleć produkty na dzień, dwa lub nawet kilka dni do przodu. Takie działanie nie pozwoli nam na rezygnację z komponowania swoich potraw z powodu braku odpowiednich artykułów.
Jeden to za mało
W pracy spędzamy zwykle przynajmniej osiem godzin, niekiedy o wiele więcej. Posiłki powinno się spożywać regularnie, 5 razy dziennie. Łatwo więc policzyć, że sam obiad nie jest wystarczający na cały dzień pracy – mówi Ewelina Stanek, uczestniczka drugiej edycji programu MasterChef – Warto więc dorzucić do naszego lunch boxu dodatkowe, zdrowe przekąski – dodaje. W roli takich posiłków doskonale sprawdzają się owoce, orzechy, a także przetworzy mleczne np. jogurty.
Baw się smakiem!
Jesteśmy dobrze przygotowani do samodzielnego tworzenia posiłków i zanoszenia ich do pracy. Jak jednak sprawić, aby nasze potrawy wkrótce nam się nie znudziły? Przede wszystkim warto zadbać o różnorodność dań – Obecnie w Internecie znajdziemy mnóstwo blogów i serwisów z przepisami na proste i szybkie potrawy – podkreśla Ewelina Stanek. Niebagatelne znaczenie mają również dodatki, takie jak przyprawy i sosy. W zależności od tego, w jaki sposób wykończymy nasze danie, może mieć ono zupełnie inne walory smakowe. Dużym ułatwieniem jest również fakt, że nie musimy samodzielnie komponować tych produktów, ponieważ na rynku dostępne są gotowe artykuły – Przy zakupie np. gotowych sosów warto wybierać polskie produkty, ze sprawdzonymi przez lata kompozycjami smakowymi – mówi Łukasz Kotaniec, producent sosów Folwark – Taki wybór daje gwarancję wyjątkowego smaku, który urozmaici każdą, nawet robioną w pośpiechu potrawę.
Nadesłał:
Ewelina Roguska
|
Komentarze (0)