Społeczeństwo » Społeczeństwo

Jak zaoszczędzić pierwszą złotówkę?

Zbliża się koniec miesiąca, a Ty obawiasz się, że nie starczy do pierwszego? Z oszczędzaniem jest jak z wieloma innymi dobrymi nawykami – najtrudniej jest zacząć! Wonga.com przygotowała kilka prostych zasad, dzięki którym przekonasz się, że oszczędzanie jest możliwe.

Zbliża się koniec miesiąca, a Ty obawiasz się, że nie starczy do pierwszego? Musisz pożyczać od znajomych, bo zaskoczyły cię niespodziewane wydatki? Z oszczędzaniem jest jak z wieloma innymi dobrymi nawykami – najtrudniej jest zacząć! Wonga.com, firma oferująca komfortowe pożyczki przez Internet, we współpracy z ekspertem Tomaszem Jaroszkiem, przygotowała kilka prostych zasad, dzięki którym przekonasz się, że oszczędzanie jest możliwe. Wskazówki są elementem autorskiej kampanii Kapitalni.org, edukującej internautów w zakresie zarządzania domowym budżetem.

Spłacenie długów, wybór odpowiedniego konta oszczędnościowego, bieżące monitorowanie wydatków czy rezygnacja z niektórych przyjemności – to podstawy oszczędzania. Wypróbuj kilka prostych trików, a okaże się, że także Tobie bez problemu uda się zaoszczędzić.

Zastąp długi oszczędnościami!

Zanim zaczniesz oszczędzać, musisz wyjść ze wszystkich długów. Pożyczki gotówkowe, karty kredytowe i inne zobowiązania powinny zostać spłacone – inaczej oszczędzanie będzie nieefektywne. Zróbmy proste porównanie. Trzymamy nasze pieniądze na koncie oszczędnościowym z oprocentowaniem 3% w skali roku. W tym samym roku spłacamy pożyczkę oprocentowaną na 15% w skali roku. Matematyka jest prosta - nasz bilans jest bardzo nieefektywny! Co miesiąc wydajemy na spłatę odsetek więcej niż dostajemy w zamian za trzymanie oszczędności w banku. Pierwszym krokiem powinno być odłożenie pieniędzy na jak najszybszą spłatę długów! Policz, jakie masz zadłużenie i sprawdź możliwości wcześniejszej spłaty. Kiedy już uda ci się odzyskać kontrolę nad długami, możesz zaplanować oszczędzanie.

Jak zacząć oszczędzać?

Jeśli znasz swój domowy budżet – dochody, oszczędności i oszacowane wydatki –możesz zaplanować stałą kwotę odkładaną miesięcznie na konto oszczędnościowe: np. 10% swoich zarobków. Aby oszczędzanie było efektywne, pamiętaj o dwóch zasadach:

·   Najpierw płać sobie. Z odkładaniem pieniędzy nie można czekać do końca miesiąca. Najlepiej, zaraz po otrzymaniu pensji, wpłać określoną kwotę na konto oszczędnościowe. Najłatwiej możesz to zrobić, składając zlecenie stałe w banku, ustawione na 2-3 dni po dacie otrzymania wypłaty.

·   Wybierz odpowiednie konto oszczędnościowe. Kieruj się nie tylko najwyższym oprocentowaniem. Otwierając konto oszczędnościowe w innym banku niż rachunek podstawowy, jesteś mniej narażony na pokusę wypłaty zaoszczędzonych pieniędzy na bieżące potrzeby.

Jak powiększyć oszczędności?

Spłaciłeś już zadłużenia, otworzyłeś konto oszczędnościowe, ustaliłeś jaką kwotę będziesz co miesiąc odkładać i zleciłeś stały przelew zaraz po otrzymaniu wypłaty. Pierwszy sukces za Tobą – zaoszczędziłeś pierwsze pieniądze. Co możesz jeszcze zrobić, aby Twoje oszczędności były większe? Przede wszystkim przyjrzyj się swoim wydatkom. Jeśli zaczniesz je stale zapisywać, szybko zorientujesz się, że niektóre z nich można ograniczyć albo w ogóle wyeliminować. Najłatwiej zacząć od małych rzeczy, które w skali miesiąca czy też roku dają duże oszczędności. Eksperci nazywają to „efektem latte”, czyli oszczędzaniem na drobiazgach, takich jak szybkie wizyty w kawiarniach. Nawet drobne zmiany mogą prowadzić do imponujących efektów. Oszczędzanie może być łatwe, trzeba tylko zacząć od pierwszej złotówki!

wonga.com

• avatar
    ~oewonga 2016-02-26 17:26:54

Witam! Karolski, standardowo nie wymagamy przedstawiania zaświadczeń, np. o zarobkach czy umowy o pracę. Jednak pamiętaj proszę, że jako odpowiedzialny pożyczkodawca możemy w indywidualnych przypadkach poprosić o przesłanie dodatkowych dokumentów. Korzystając z okazji dodam, że maksymalna kwota pierwszej pożyczki do 60 dni wynosi 1500 zł, a jej koszt to tylko 10 zł. Co więcej, nowi Klienci mogą wnioskować o pożyczkę ratalną - do 3000 zł, nawet w 12 ratach! Koszt pożyczki ratalnej poznasz na stronie wonga.com, pod suwakami, którymi ustawia się kwotę pożyczki i liczbę rat. Aby wnioskować o pożyczkę w wonga.com należy przygotować: numer konta bankowego, dowód osobisty, adres e-mail oraz numer telefonu komórkowego (który będzie niezbędny do weryfikacji) i złożyć wniosek online na naszej stronie internetowej www.wonga.com. Podejmując decyzję o udzieleniu pożyczki bierzemy pod uwagę m.in. informacje w biurach informacji gospodarczej i Biurze Informacji Kredytowej S.A. oraz ocenę zdolności kredytowej Klienta.

W razie pojawienia się dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Zapraszam również do bezpośredniego kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* lub skorzystania z chata na naszej stronie https://www.wonga.pl/live_chat?utm_source=centrumpr.

Pozdrawiam
    Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.

• avatar
    ~karolski 2016-02-19 09:28:13

Fajne pordy, widać że firma dba o edukację konsumentów. A tak a pro po to orientuje się ktoś czy pożyczając w wonga trzeba wysyłać im zaświadczenie o dochodzie?