Gospodarka » Żywność

Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka

Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka
Zobacz więcej zdjęć »
Jak mawiają wyważeni w słowach Anglicy, „An apple a day keeps the doctor away”. Nasi rodzimi lekarze potwierdzają, że jabłko dziennie (a najlepiej dwa: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia) pozwalają zachować dobre samopoczucie przez długi czas.

Historia popularnego jabłka jest niezwykle długa i interesująca. Już w mitologii celtyckiej, w epoce żelaza, jabłoni przypisywano szczególne znaczenie w kulturze i religii.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

To właśnie na Avalonie, czyli na Wyspie Jabłek, leżała Równina Szczęścia, na środku której rosła cudowna jabłoń. Jej niezwykłość przejawiała się nie tylko w wyglądzie (jabłoń jednocześnie kwitła i owocowała), ale także w magicznych właściwościach samych owoców: w wierzeniach Celtów jabłka dawały życie i młodość. Od tej chwili jabłko powraca w kulturze europejskiej nieustannie. W mitologii greckiej jabłko jest symbolem nieśmiertelności, miłości i - oczywiście - niezgody. Także Rzymianie uważali ten owoc za symbol wiecznego życia i mawiali: „ab ovo usque ad mala", czyli od jaja (początku życia) do jabłka (końca życia).

Dla zdrowia i urody

Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najwięcej jest witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Co ciekawe, mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Są też prawdziwą kopalnią błonnika, potasu, żelaza i pektyn. To właśnie wpływ pektyn na wchłanianie i metabolizm glukozy oraz cholesterolu sprawia, że jabłka stanowią obowiązkowy punkt jadłospisu osób na diecie. Walorem pektyn jest bowiem właściwość pęcznienia w żołądku, dzięki czemu pokarm zwiększa swoją objętość i daje uczucie sytości.

Dla podniebienia

Obecnie znamy ponad 10 tysięcy różnym odmian jabłek. Duże i małe, zielone i czerwone, słodkie i nieco kwaskowate - bogactwo urodzaju sprawia, że po jabłka sięgamy także w kuchni: jako dodatek do farszów, ciast, mięs czy naleśników. Autorami najbardziej oryginalnych dań z tych owoców są Anglicy, którzy dodają je nawet do masła i serów. Jabłka popularne są również jako naturalna przekąska, w postaci suszonych plasterków. Z powodzeniem sprawdzają się w chwilach, w których dopada nas chęć na coś do podgryzania - w takim momencie warto mieć pod ręką np. Chrupiące plasterki jabłka Crispy natural. Jedno opakowanie Crispy natural zawiera suszone plasterki powstałe z dwóch świeżych jabłek i jest odpowiednikiem 1 z 5 porcji warzyw i owoców zalecanych do spożycia w ciągu dnia. Jako że nadal za rzadko sięgamy po tradycyjne owoce, warto wprowadzić do racjonalnej diety ich pełnowartościowe odpowiedniki (podczas procesu technologicznego MIRVAC marki Crispy owoce nie tracą swoich pozytywnych właściwości odżywczych, dzięki czemu produkt zachowuje naturalne walory zdrowotne i smakowe).

Materiały: www.crispy.com.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

m.gorska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »