Zdrowie » Medycyna
Jedz czosnek aby wyleczyć grypę i przeziębienie!
Zobacz więcej zdjęć » |
Ile czosnku jeść codziennie?
Dorosły człowiek powinien spożywać codziennie dwa ząbki czosnku. Bardzo ważna jest regularność jedzenia ponieważ występujace w czosnku związki siarki beda systematycznie pomagały chronić nasz organizm przed wirusami i bakteriami. Jeśli spożycie takiej ilości spowoduje u nas bóle rzołądka, wzdęcia lub ból w okolicy wątroby powinniśmy zmniejszyć dawkę, lub całkowicie zrezygnować jeśłi objawy są ciągłe.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przygotowanie czosnku do spożycia
Bardzo ważne jest jak przygotujemy czosnek do spożycia. Błędem jest obranie ząbka, zgniecenie i natychmiastowe spożycie. Czosnek powinien byc miażdżony lub ugniatany ok. 10 minut, ponieważ wtedy uwalniają się w nim enzymy antybiotykowe, oraz związki zwalczające infekcję. Czosnku nie powinniśmy gotować i poddawać wysokiej temperaturze, ponieważ traci on swoje właściwości a zachowuje jedynie działania przeciwgrzybiczne.
Czosnku nie powinni spożywać cukrzycy, które mają skłonność do hipoglikemii, oraz osoby z nadwrażliwością układu pokarmowego ze skłonnością do bólu przy spozywaniu ostrych przypraw.
Ciśnienie, zawał, udar
Czosnek działa podobnie do aspiryny: zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzpowo, powoduje rozurcz naczyń krwionośnych zapobiegającym w efekcie udarom i zawalom serca. Dzięki systematyczności spożywania czosnku, ściany naczyń krwionośnych sa bardziej elastyczne dzięki czemu polepsza się przepływ krwi. Wprowadzając czosnek do swojej diety, spowodujesz u siebie dobrą regulację ciśnienia krwi - czosnek hamuje enzym ACE zaangazowany w regulację cisnienia krwi - ciśnienie krwi możesz obnizyć nawet o 10%.
Na skórę i antynowotworowo
Czosnek jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze co pomaga w opóźnieniu procesu starzenia. Posiada wiele minerałów powodujacych lepszy wygląd skóry. Dzieki niemu unikniemy tzw. pajączków na skórze a dzieki lepszemu przepływowi krwi nasza cera będzie młodsza i świerza.
Czosnek zwalcza w dużym stopniu wystapienie nowotworu jelita grubego, żołądka i okrężnicy dzięki niszczeniu bakterii helicobacter pylori odpowiedzialnych za wysępowanie chorów w tych narządach..
Nadesłał:
Rafal
|
Komentarze (1)
Wartość odżywcza czosnku jest duża, gdyż zawiera od 40 do 60% suchej masy (związki azotowe, węglowodany i sole mineralne). Ma dość dużą wartość energetyczną (około 544 J) w 100 g świeżej masy). Czosnek zawiera 8,9-9,5 mg witaminy C, oraz niewielkie ilości witaminy A, oraz witaminy B1, B2, B3, PP, a także fitosterol, flawonoidy. Czosnek zawiera liczne substancje lotne, zwane olejkami czosnkowymi w którym znajdują się allicyna i allistatyna, o silnym działaniu bakteryjnym. Allicyna działa bardzo silnie na bakterie między innymi gruźlicy, a allistatyna na gronkowce i bakterie okrężnicy. Olejki czosnkowe wpływają korzystnie na przemianę materii. Ponadto czosnkowi przypisuje się działanie antysklerotyczne i działanie regulujące ciśnienie krwi.