Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Komentarz do projektu nowelizacji Ustawy o ZOZ, ograniczającej zmianę wierzyciela szpitala

Projekt nowelizacji Ustawy o Zakładach Opieki Zdrowotnej zakłada między innymi wprowadzenie ograniczeń dotyczących zmiany wierzyciela szpitala.

Ministerstwo Zdrowia proponuje dodanie do art. 53 ust. 5a w brzmieniu: „5a. Zmiana wierzyciela, w przypadku zobowiązań publicznego zakładu opieki zdrowotnej, może nastąpić po wyrażeniu zgody przez podmiot, który utworzył zakład."

Wprowadzenie zapisu w takiej formie umożliwi wpływ organu założycielskiego na zmianę wierzyciela publicznego ZOZ-u, ale będzie to  raczej negatywny efekt dla bieżącej działalności szpitala. Ograniczy decyzyjność dyrektora szpitala, który straci możliwość dynamicznego zarządzania procesem restrukturyzacji finansowej zarządzanej przez siebie jednostki.

Aktualnie umowy zawierane pomiędzy dostawcami a szpitalami zawierają klauzulę wymagającą uzyskanie zgody szpitala na zmianę wierzyciela. Przypomnijmy, że zmiana wierzyciela umożliwia zamianę wymagalnych zobowiązań wynikających z dostaw towarów i usług na zobowiązania niewymagalne - finansowanie średnioterminowe. Pozwala to dyrekcji konstruktywnie reagować na zachowanie dostawców i uniknąć tym samym egzekucji komorniczej.

Rynek usług finansowych dostarczających bezpośrednie finansowanie dla sektora publicznego podlega w ostatnich latach procesowi profesjonalizacji, a my jesteśmy liderem tych zmian. Wprowadzenie takiego zapisu spowoduje cofnięcie się rynku o kilka lat, a głównym skutkiem takich działań może być pchnięcie wierzycieli w kierunku typowych firm windykacyjnych, które działając w oparciu o pełnomocnictwo  będą działały niezależnie od woli dyrekcji i organu założycielskiego.

Zapis ten przypomina art. 155 ustawy regulującej działanie NFZ-u, jednak w takiej formie jak prezentuje to projekt ustawy zmiana  art. 53 może spowodować efekt przeciwny do zamierzonego. Ustawodawca musi uwzględnić również wady takiego zapisu.

Spółka Magellan oferuje kompleksowe formy finansowania dla podmiotów działających w sektorze ochrony zdrowia. Prowadzi również działalność na rynku czeskim i słowackim poprzez spółki zależne: Medfinance Magellan s.r.o. oraz Magellan Slovakia s.r.o. Magellan S.A. jest notowana na GPW (www.magellan.pl).

Witold Bartniak Dyrektor ds. Marketingu i Rozwoju Magellan S.A.

ap