Firma » Praca

Komu i kiedy należy się odszkodowanie za wypadek w zakładzie pracy lub w gospodarstwie rolnym?

Okres letni od dawna wiąże się ze wzrostem zatrudnienia pracowników wykonujących tzw. prace sezonowe. Niestety, zwiększenie zatrudnienia oznacza również większe ryzyko wypadków związanych z obowiązkami wykonywanymi w zakładzie pracy lub w gospodarstwie rolnym.

Jeśli już zdarzy się najgorsze, warto wiedzieć, w jaki sposób starać się o należne nam odszkodowanie.

Odszkodowanie za wypadek w zakładzie pracy

Jeśli do wypadku dochodzi na terenie zakładu pracy lub w miejscu, do którego pracownicy zostali oddelegowani w celu wykonania swoich obowiązków (np. teren budowy), na miejsce zajścia wezwany zostaje specjalista BHP, którego zadaniem jest sporządzenie protokołu ze zdarzenia. Jeśli w jego opinii wypadek miał miejsce, ponieważ pracodawca nie zapewnił odpowiednich warunków pracy (nie przeprowadził szkoleń w zakresie BHP, nie zapewnił pracownikom odpowiedniego obuwia ochronnego, dostarczył wadliwe lub uszkodzone narzędzia pracy), wszystkim poszkodowanym będzie się należało odszkodowanie z ubezpieczenia OC pracodawcy oraz z ZUS.

Na sporządzenie protokołu specjalista BHP ma 14 dni. Jeśli poszkodowany pracownik z jakiegoś powodu nie zgadza się z jego treścią, ma prawo odmówić jego podpisania. Należy odmówić podpisania protokołu zawsze, gdy mamy jakiekolwiek wątpliwości co do informacji w nim zawartych.

Należy pamiętać, że jeśli w protokole znajdą się informacje o tym, iż do wypadku doszło wyłącznie z winy poszkodowanego (pracownika), wówczas nie może on liczyć na odszkodowanie od pracodawcy, a jedynie z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Odszkodowanie za wypadek w gospodarstwie rolnym

Podobnie rzecz ma się z wszelkiego typu wypadkami w gospodarstwie rolnym. Nie ważne, czy poszkodowany był w nim zatrudniony, czy też jedynie pomagał sąsiadowi w pracach na roli; jeśli w ich trakcie odniósł on jakiekolwiek obrażenia, należy mu się odszkodowanie z ubezpieczenia OC tego gospodarstwa.

Polisa ubezpieczenia OC przewiduje wypłatę odszkodowania każdej osobie, która na skutek pracy wykonywanej w danym gospodarstwie uległa wypadkowi. Ubezpieczenie OC pokrywa także koszty odszkodowania za wypadki powstałe w ramach wykonywania tzw. „pomocy sąsiedzkiej". OC nie obejmuje natomiast wypadków, którym uległy osoby współprowadzące gospodarstwo role, a więc zameldowane pod tym samym adresem, co jego właściciel.

Artykuł powstał przy współpracy z: http://www.mk-finanse.pl

blackppp