Motoryzacja » Samochody

Kongsberg Automotive partnerem Business Mixer

W miniony piątek blisko 200 firm ze Skandynawsko-Polskiej Izby Gospodarczej (SPCC) spotkało się w warszawskim hotelu Bristol, podczas Kick-Off Business Mixer. Partnerem wydarzenia była firma Kongsberg Automotive.

Skandinavian-Polish Chamber of Commerce (SPCC) rozpoczęła Nowy Rok w znamienitym gronie – podczas wspólnie zorganizowanego pierwszego spotkania SPCC, 22 stycznia w Hotelu Bristol, gościł 300 przedstawicieli skandynawskich inwestorów obecnych w Polsce, otwierając tym samym nowy sezon cyklu spotkań biznesowych.

Tego dnia swoją obecnością zaszczycił sam Ambasador Królestwa Norwegii J.E. Karsten Klepsvik. Spotkania typu Business Mixer dają możliwość nawiązania oraz zacieśniania kontaktów pomiędzy przedsiębiorcami oraz handlowcami z Polski i krajów skandynawskich.

Na wydarzenie to licznie przybyli przedstawiciele północnoeuropejskiego środowiska biznesu, w tym przedstawiciele Kongsberg Automotive Pruszków: Krzysztof Hauk, General Manager Kongsberg Automotive Pruszków oraz Magdalena Krzyżanowska-Celmer, HR & Administration Director i Beata Wałdoch, Finance Director.

Było to ważne spotkanie dla tego środowiska. Cieszymy się, że w gronie firm zrzeszonych w Skandynawsko-Polskiej Izbie Gospodarczej, mamy tak prężnie rozwijającego się na rynku inwestora norweskiego jak Kongsberg Automotivepowiedział Carsten Nilsen, Wiceprezes Izby. – Wysoko oceniamy współpracę oraz doceniamy skandynawskie standardy biznesowe, jakie Kongsberg Automotive skutecznie adaptuje na polskim rynku już od ponad 15 lat. Jesteśmy także pod wrażeniem wdrażanych rozwiązań i rozbudowy jednostki ds. badań i rozwoju, które to działania sprzyjają transferowi technologii, tak ważnemu dla skandynawskich firm.

To zaszczyt móc należeć do grona drugiej pod względem wielkości izby bilateralnej działającej w Polsce, jaką jest SPCC. Członkostwo Kongsberg Automotive Pruszków to możliwość podtrzymywania stałych kontaktów z elitarną grupą osób zarządzających prężnymi firmami skandynawskimi, obecnymi na polskim rynku. Z początkiem tego roku podjęliśmy ważne decyzje dotyczące rozwoju i naszych inwestycji w kraju, w tym do 2017 roku na poziomie 3 mln Euro w samą tylko rozbudowę polskiego zakładu mat grzewczych – dodał Krzysztof Hauk, General Manager Kongsberg Automotive Pruszków.

Skandynawsko-Polska Izba Gospodarcza (SPCC) to stowarzyszenie blisko 400 firm, stworzona przez i dla przedsiębiorców związanych ze Skandynawią. Główna siedziba SPCC znajduje się w Warszawie, a organizacja jest aktywna na terenie całego kraju, m.in. również w Trójmieście, Krakowie, Szczecinie, Wrocławiu oraz Poznaniu.

***

Kongsberg Automotive to norweski holding, działający w branży motoryzacyjnej od ponad 50 lat. Produkuje siętu, m.in. maty grzewcze, systemy wentylowania foteli samochodowych, regulacji podparcia lędźwiowego, a także masażu, które są montowane w większości pojazdów na świecie, takich marek jak: Volvo, BMW, Daimler, Jaguar, Land Rover, Volkswagen, Audi, Porche, Ferrari, GM, Renault, Citroen, Peugeot, FIAT, Toyota, Maserati czy Bentley.

W Polsce Kongsberg Automotive działa już od 15 lat w Pruszkowie i zatrudnia obecnie ponad 1000 pracowników. W swojej produkcji firma wykorzystuje najnowsze technologie, stąd część linii produkcyjnych jest wyposażona w roboty. Kongsberg Automotive jest zakładem wyjątkowym pod względem innowacyjności  i wyróżnia się na tle innych produkcji w naszym kraju.

Anna Kołakowska