Motoryzacja » Samochody

Lakier kameleon - odmień swoje auto!

Wielu kierowców traktuje swoje samochody bardzo poważnie i wkłada dużo serca i pasji w ich ulepszanie, tuningowanie, zmianę designu czy nawet zwykłe mycie. Niejednego z takich kierowców można śmiało nazwać pasjonatem.

Z potrzeby bycia na czasie z potrzebami właśnie tak wymagających klientów producenci wymyślają i oferuję coraz nowocześniejsze i ciekawe rozwiązania, które powinny zadowolić większość samochodowych miłośników.

Do czego kameleon?

W ten sposób stworzono oryginalny lakier samochodowy kameleon, zadowalając w ten sposób kolejną rzeszę konsumentów. Kameleon to lakier jednoskładnikowy, lakier bazowy, proponowany w wielu najróżniejszych barwach zwykłych, perłowych lub nawet w barwach z efektami specjalnymi. Lakier ten jest odpowiedni do stosowania na nawierzchni samochodów osobowych i innych mniejszych, lżejszych pojazdów takich jak rowery, motocykle itp. Dzięki lakierowi możemy uzyskać świetny kolorystyczny rezultat, który zależy tylko od naszej wyobraźni.

Jak rozprowadzać lakier kameleon?

Nakładanie lakieru jest bardzo łatwe. Najlepiej jest rozprowadzić na interesującej nas powierzchni dwie, maksymalnie trzy warstwy, każdą kolejną nakładać co dziesięć minut, pozwalając powłokom na odparowanie. 20°C to temperatura optymalna do pracy. Po upłynięciu pół godziny należy położyć bezbarwny lakier. Każda pojedyncza powłoka powinna być rozprowadzana tą samą metodą lakierniczą zgadzającą się z ogólnymi zasadami lakierniczymi. Lakier kameleon jest odpowiedni do używania na szkle, metalu, kamieniu, tworzywach sztucznych, ceramice. Najważniejsze to wcześniejsze zadbanie o dobry podkład.

Przygotowania do lakierowania

Warto wiedzieć, jakie warunki pracy należy przygotować, aby aplikacja udała się w 100%, a produkt doskonale się utwardził. Nawierzchnia na którą będzie kładziony lakier musi być całkiem sucha i czysta, ważne też, aby jej temperatura przekraczała punkt rosy, aby uniknąć zajścia procesu kondensacji. Minimalna temperatura utwardzania lakieru to 5°C. Temperatura mniejsza niż 0°C wymaga zwrócenia uwagi na możliwość oblodzenia podłoża, przez co lakier może utracić przyczepność. Eliminacja wilgoci i zabezpieczenie przed kondensacją wilgoci w chwili rozprowadzania lakieru oraz przez kolejne szesnaście godzin bardzo ułatwia precyzyjną i bezproblemową aplikację produktu. Trzeba pamiętać o zapewnieniu idealnej wentylacji pomieszczeń zamkniętych w których wykonuje się pracę. Ponadto, powierzchnia lakierowana w środowisku zawierającym chlorki może mieć wpływ na to, że kolory czerwony i żółty (niezawierające tlenków Fe) ulegną przebarwieniu. Taką samą reakcję może wywołać temperatura powietrza wyższa niż 150°C.

Zalety lakieru

Atuty, które warto wymienić to dynamiczność wysychania, precyzyjność krycia, idealne przyleganie do powierzchni, siła utwardzania, elastyczność, plastyczność, trwałość i głębia koloru. Zaletą jest również to, że lakier chroni przed rysami, uderzeniami, nie działa na niego benzyna, czynniki chemiczne czy atmosferyczne, przykładowo promienie UV. Efekty używania lakieru kameleon mogą być naprawdę zaskakujące, oryginalne i ciekawe, wystarczy mieć pomysł i wcielić go w czyn.

Artykuł powstał we współpracy z Lakiery24.com

Hassel Von Hoff