Gospodarka » Żywność

Lekkie posiłki z Helio

Lekkie posiłki z Helio
Zobacz więcej zdjęć »
Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej.

Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe.
            Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy każdy z niezbędnych makroskładników. Podstawą takiego modelu odżywiania powinny być sezonowe warzywa - pełne witamin i składników mineralnych, będące źródłem węglowodanów dodających energii i przeciwutleniaczy hamujących rozwój chorób cywilizacyjnych, a także starzenie się komórek [1] [2]. Idealnym dodatkiem do przykładowej sałatki ze świeżych warzyw mogą być suszone morele Helio So Soft Natura. Dopełnią one danie słodkawym akcentem, ale także uzupełnią posiłek o błonnik pokarmowy wspierający pracę układu pokarmowego. Dodatkowo, suszone morele to cenne źródło m.in. wapnia, żelaza, witaminy A, C, E - składników odpowiedzialnych za piękną skórę, prawidłowe działanie układu nerwowego, kostnego i krwionośnego.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przy komponowaniu lekkich dań zadbaj o obecność białka w postaci chudego mięsa, nasion roślin strączkowych lub nabiału. Składnik ten odpowiada za wiele istotnych procesów w naszym organizmie m.in za efektywną regenerację, a także wpływ na wysoką sytość Twojego posiłku [1]. Do letnich dań idealnie sprawdzi się kurczak w przyprawach, ser np. mozzarella lub jajka. Białko znajdziesz także w orzechach ziemnych Helio i migdałach łuskanych Helio, które stanowią dodatkowo źródło magnezu, wpływającego korzystnie na zmniejszenie zmęczenia oraz poprawę nastroju [1].

Tłuszcz jest równie ważnym elementem zdrowego posiłku, ponieważ odpowiada za prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego [1]. Postaw na tłuszcze roślinne, bogate w korzystne, nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziesz w oliwie z oliwek, oleju lnianym i rzepakowym, ale również w orzechach i pestkach. Orzechy nerkowca Helio oraz pestki dyni Helio dostarczą dodatkowo Twojemu organizmowi potas, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi, oraz fosfor wpływający pozytywnie na tempo przemiany materii i utrzymanie odpowiedniego metabolizmu energetycznego.

Pełnowartościowe, lekkie posiłki oparte na warzywach, owocach, a także orzechach, pestkach i suszonych owocach marki Helio wpłyną pozytywnie na Twoje samopoczucie i zdrowie. Zadbaj o odżywczą dietę, szczególnie w sezonie wiosenno - letnim. Twój organizm podziękuje Ci za to i odwdzięczy się sylwetką, gotową na podbój nadmorskich kurortów :)


Przepis:
Sałatka szparagowa z serem halloumi, truskawkami, orzechami nerkowca Helio i pestkami dyni Helio

Potrzebujesz:

- pęczek szparagów
- garść truskawek
- rukolę
- 100 g sera Halloumi
- orzechy nerkowca Helio
- pestki dyni Helio
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- pietruszka do ozdobienia sałatki

Przygotowanie:
Szparagi umyj i pokrój na mniejsze części. Podsmażaj na patelni skropionej oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do miękkości. Ser halloumi usmaż z dwóch stron na patelni grillowej bez tłuszczu, a następnie pokrój w cieńsze plastry lub kostkę. Truskawki umyj, wyciągnij szypułki oraz pokrój na ćwiartki.  Rukolę wyłóż na talerz, dodaj szparagi i truskawki.  Orzechy nerkowca Helio i pestki dyni Helio podprażaj na suchej patelni. W tym czasie z miodu, octu balsamicznego i oliwy przygotuj sos. Na warzywa i truskawki wyłóż pokrojony ser halloumi, polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp prażonymi orzechami i pestkami. Ozdabiaj natką pietruszki. Podaj z grzankami przygotowanymi z razowego pieczywa. Smacznego!



Źródła:

1. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.

2. Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów. Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński. Postępy Fitoterapii, 2015.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

marta.skibinska@efektpr.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »