Firma » Biznes

M&S Okna i Drzwi w gronie Diamentów Forbesa 2016

Polski producent drewnianych okien i drzwi – firma M&S Okna i Drzwi - znalazła się w zaszczytnym gronie "Diamentów Forbesa 2016". Ten prestiżowy ranking obejmuje przedsiębiorstwa, które w ciągu ostatnich trzech lat najbardziej dynamicznie powiększały swoją wartość.

M&S Okna i Drzwi należy do grupy MS więcej niż OKNA, która jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce. Spółka zajmująca się produkcją okien i drzwi drewnianych, zatrudnia obecnie ponad 180 pracowników (wysokospecjalistyczna kadra pracownicza wzmocniona doświadczoną grupą inżynierów i technologów). Jej park maszynowy składa się z zaawansowanych technicznie centrów obróbczych, automatycznych linii CNC i zautomatyzowanych lakierni.

Firma jest otwarta na nowe wyzwania - nieustannie stawia na rozwój i innowacje, co pozwala jej zaspokajać różnorodne potrzeby klientów. Oferuje właściwie wszystkie możliwe rozwiązania - od najbardziej popularnych okien, przez skomplikowane harmonijkowe drzwi tarasowe, po tworzone na indywidualne zlecenia systemy okienne, dedykowane ściśle na konkretne rynki i dla konkretnych partnerów handlowych.

Od momentu powstania, przedsiębiorstwo dzięki konsekwentnej realizacji obranej strategii, ciężkiej pracy i inwestycji w badania naukowe, które przekuwa w innowacyjne rozwiązania - zdobywa zaufanie partnerów i klientów. Wyróżnienie magazynu Forbes - przyznanie firmie M&S Okna i Drzwi tytułu "Diamentu" jest dowodem na to, że obrany przed latami kierunek rozwoju okazał się słuszny.

Obecnie, poza M&S Okna i Drzwi sp. z o.o., w skład Grupy MS więcej niż OKNA wchodzą dwie wyspecjalizowane spółki - M&S Pomorska Fabryka Okien sp. z o.o. i Projekt +2000 sp. z o.o zajmująca się produkcją klejonki z drewna sosnowego. W przedsiębiorstwach tych, w których udział polskiego kapitału wynosi 100%, zatrudnienie znajduje obecnie około 500 osób. Okna i drzwi przez nie produkowane - zróżnicowane pod względem budowy, zastosowanych materiałów i rozwiązań - dostępne są na polskim rynku i zagranicą - między innymi w Niemczech, Francji, Holandii, Włoszech, a także w Skandynawii i Kanadzie.

Lista Diamentów Forbesa opracowywana jest co roku zgodnie z zasadami szwajcarskiej metody wyceny wartości firm. Redakcja miesięcznika bierze pod uwagę wyniki finansowe oraz wartość majątku przedsiębiorstwa. Uwzględniane są takie parametry jak: poziom sprzedaży, zysk netto, wartość majątku trwałego, należności oraz nakłady na inwestycje. Przedsiębiorstwa oceniane są w trzech kategoriach stworzonych według poziomu przychodu (5-50 mln zł, 50-250 mln zł i powyżej 250 mln zł).

Tradycją jest, że po ogłoszeniu wyników rankingu „Diamenty Forbesa" odbywa się cykl spotkań regionalnych z prezesami i właścicielami czołowych firm. Uroczyste gale odbywać się będą w największych polskich miastach od stycznia do czerwca 2016 roku.

KONTAKT:

Profundo PR: