Dom » Nieruchomość

Mieszkania z drugiej ręki - ceny za mkw. w dół, ceny całkowite…

Na pierwotnym rynku mieszkaniowym obecnie największym zainteresowaniem klientów cieszą się mniejsze lokale, o niższej cenie całkowitej.

W takiej sytuacji zaskakujący może wydawać się fakt, że w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy bieżącego roku przeciętne całkowite ceny mieszkań z drugiej ręki, w niektórych miastach były wyższe niż rok temu.

Poniżej przedstawiono zestawienie średnich cen ofertowych i transakcyjnych lokali mieszkalnych z rynku wtórnego, w poszczególnych miastach w 2010 r. oraz w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2011 r.

W gronie pięciu rozpatrywanych miast od początku 2010 r., aby kupić mieszkanie z drugiej ręki zdecydowanie najgłębiej do kieszeni musieli sięgnąć warszawiacy. Z kolei najtańsze lokale z rynku wtórnego można było znaleźć w Poznaniu. Na przestrzeni pierwszych dziesięciu miesięcy obecnego roku, we wszystkich pięciu miejscowościach stawka transakcyjna za mkw. powierzchni była niższa, od jej przeciętnej wartości za cały ubiegły rok. Jak zostało to już wspomniane taki stan rzeczy nie przekłada się jednak na całkowite kwoty płacone za lokale mieszkalne w poszczególnych miastach. W Gdańsku, Krakowie i Poznaniu zarówno ofertowe, jak i transakcyjne ceny całkowite w okresie od stycznia do października 2011 r. były wyższe niż w 2010 r. Może to świadczyć o tym, że w mijającym już roku ich mieszkańcy byli skłonni do większych wydatków na zakup lokalu mieszkalnego, niż w ciągu poprzednich dwunastu miesięcy. Na tej podstawie można stwierdzić, że osoby dysponujące wystarczającymi możliwościami finansowymi chętniej decydowały się na zakup mieszkań o większym metrażu uznając, że obecny poziom cen uzasadnia już taki zakup. Warto też dodać, że większe lokale mieszkalne charakteryzują się na ogół niższą stawką w przeliczeniu na jednostkę powierzchni, co może wyjaśniać niższe ceny za mkw.

Emmerson S.A.

Emmerson S.A.