Firma » Finanse

Mity na temat Venture Capita

Niewłaściwe pojmowanie tego czym się zajmują fundusze wysokiego ryzyka, może prowadzić do niepotrzebnych nieporozumień i niechęci przedsiębiorców do tej formy finansowania biznesu. IPO.pl przychodzi z pomocą i wyjaśnia najczęstsze mity związane z Venture Capital.

Stosunkowo młoda na polskim rynku metoda finansowania, jaką jest kapitał wysokiego ryzyka powoduje, że na temat funduszy Venture Capital krążą opowieści rodem z książek science-fiction.

Taka sytuacja niefortunnie wpływa na postrzeganie tego ciekawego modelu finansowania, który umożliwił wielu przedsiębiorstwom osiągnąć komercyjny sukces na skalę światową. Tak jak się można tego domyślać, większość podejrzeń w stosunku do inwestorów VC wynika z małej wiedzy na temat ich działalności. Aby ostatecznie rozwiać wszelkie wątpliwości związane z VC postanowiliśmy obalić kilka najczęściej pojawiających się mitów.

Mit 1. Celem Venture Capital jest przejęcie kontroli nad danym przedsiębiorstwem

Fundusze Venture zajmują się inwestowaniem w przedsiębiorstwa w określonym czasie, by w wyniku tego procesu, spodziewać się w przyszłości odpowiedniej stopy zwrotu na wniesionym kapitale. Ponadto Venture Capital są zainteresowane możliwością kontroli firmy, aby sprawdzić czy zarząd daje sobie radę z jej kierowaniem. Dlatego zamiast stanowisk kierowniczych przedstawiciele funduszu obejmują zazwyczaj miejsca w radzie nadzorczej, a więc organie kontrolnym, a nie decyzyjnym. W związku z tym mają tylko pośrednio wpływ na to jakie decyzje podejmuje zarząd.

„Głównym celem działania funduszy typu VC jest wypracowywanie zysku dla swoich akcjonariuszy poprzez udane wyjście z inwestycji  po kilku latach. Trudno wyobrazić sobie sytuację, w której fundusz będzie przejmował operacyjne zarządzanie spółkami portfelowymi, które działają w bardzo różnych segmentach rynku. Kompetentny zarząd firmy  i jej menedżerowie to podstawowa  gwarancja efektywnego wykorzystania zainwestowanych środków, a co za tym idzie oczekiwanego wzrostu wartości firmy" - mówi Bogusław Bartoń, prezes OneRay Investment SA z Wrocławia.

Mit 2. Venture Capital proponują nieracjonalne warunki

Niektóre warunki mogą wydawać Ci się nietypowe bądź niesprawiedliwe. Na przykład może być wymagane od przedsiębiorstwa zabezpieczenie możliwości odkupienia akcji inwestorów po określonej cenie, po określonym czasie. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że Fundusze Venture chronią się przed możliwością niepowodzenia przedsięwzięcia, oczywiście podejmując wszelkie kroki, aby do niego nie doprowadzić.

Mit 3. Venture Capital interesują się tylko finansami

Venture Capital koncentrują się bardziej na potencjalnym rynku, stosowanej technologii oraz kwalifikacjach kadry menedżerskiej niż na liczbach. To bowiem te trzy czynniki determinują sukces danego przedsięwzięcia.

Mit 4. Venture Capital żądają nierealnej stopy zwrotu z inwestycji

Wysokość stopy zwrotu z inwestycji tzw. IRR wynika z charakteru inwestycji, a nie kaprysu samego funduszu. Jej wyliczenie poprzedza wnikliwa analiza rynku oraz samego przedsiębiorstwa. W związku z tym, że inwestycje Venture Capital charakteryzują się wysokim stopniem ryzyka, wymagana stopa IRR jest również wysoka. Należy mieć to na uwadze przedstawiając swój biznesplan zarządzającym funduszem.

Mit 5. Wycena Venture Capital jest niższa niż prywatnych inwestorów

Venture Capital uczestniczą w planowaniu przedsięwzięcia, strategii sprzedaży, podejmowaniu kluczowych decyzji oraz biorą udział w większych dodatkowych inwestycjach przedsiębiorstwa lub IPO. W przeciwieństwie do Funduszy Venture, prywatni inwestorzy są mniej zaangażowani, co powoduje, że są skłonni zaproponować niższą cenę.

Mit 6. Venture Capital nie inwestują w małe przedsięwzięcia

Zazwyczaj Venture Capital nie inwestują w bardzo małe przedsięwzięcia, jednak zauważalna w ostatnim czasie jest tendencja do zmiany polityki niektórych funduszy w tym aspekcie. Jeżeli pomysł jest naprawdę innowacyjny i ma szanse osiągnąć Sukces, to na pewno znajdzie się inwestor, który go dofinansuje.

Mit 7. Venture Capital chcą szybko odciąć się od przedsiębiorstwa

Standardowy okres zaangażowania Venture Capital w spółkę to okres 3 - 7 lat. Oczywiście jego długość zależy od wielu czynników zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Należy jednak pamiętać o tym, że inwestorzy dbają o spółki znajdujące się w ich portfolio i zazwyczaj nie odcinają się od nich szybciej, niż w terminie zadeklarowanym się w umowie inwestycyjnej.

„Długość cyklu inwestycyjnego w danym projekcie jest przedmiotem szczegółowych uzgodnień między stronami i ma ścisły związek z parametrami wzrostu założonymi w planie biznesowym spółki.  W zależności od rzeczywistych wyników finansowych spółki okres ten może oczywiście podlegać pewnym przesunięciom, ale kluczową przesłanką decyzji o wyjściu z inwestycji jest moment osiągnięcia zakładanego wzrostu wartości spółki portfelowej." - twierdzi Bartoń.

Mit 8. Nie można spotkać się z inwestorem Venture Capital

Inwestorzy Venture przeglądają mnóstwo zgłoszeń, dlatego właściwa prezentacja przedsiębiorstwa jest kluczem, by Twój biznesplan został wyłowiony spośród tysięcy innych i żebyś został zaproszony na spotkanie. Ciekawie obrazuje to przykład jednego funduszu, który przyznaje, że ze stu otrzymanych biznesplanów, ponad połowa zostaje odrzucona już po pierwszej lekturze, a następne 25 po dalszych kilku godzinach krytycznego badania. Kolejne 10 firm zazwyczaj nie potrafi sprostać pogłębionej analizie. Tak więc z początkowej setki, tylko kilkanaście przypadków dociera do zaawansowanych etapów analizy firmy, a tylko kilka przejdzie szczęśliwie przez negocjacje dotyczące warunków umowy i zakończy się inwestycją. Dlatego przygotowaniu dobrego biznesplanu warto poświęcić należytą uwagę. Nikt przecież nie chce zmarnować szansy uzyskania potrzebnego kapitału i paru tygodni swojej pracy tylko dlatego, że plan był niedopracowany.

Autor: Rafał Pałgan, redaktor portalu IPO.pl

ap