Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Mogyi: Nie zapomnij o słoneczniku!

Mogyi: Nie zapomnij o słoneczniku!
Zobacz więcej zdjęć »
Ileż to razy wychodząc z domu zdarzało nam się nerwowo szukać zostawionych gdzieś kluczy, albo wracając ze sklepu z pełną torbą jedzenia uświadamiać sobie, że nie kupiliśmy tych kilku najpotrzebniejszych produktów?

 Jak temu zaradzić? Wiązać supełki na chusteczkach, otaczać się samoprzylepnymi karteczkami, ustawiać przypomnienia na telefonie?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


            Każdy z nas posiada dwa główne systemy pamięci: pamięć długotrwałą i krótkotrwałą. Pierwsza odpowiada za głębokie wspomnienia, umiejętności, doświadczenia, reguły i oceny. Druga - krótkotrwała, choć bardziej szczegółowa, jest bardziej podatna na zakłócenia i zapomnienie. To dlatego mimo najszczerszych chęci nie potrafimy powiedzieć co jedliśmy wczoraj na obiad lub jakiego koloru sukienkę miała na sobie ta rudowłosa kobieta (ew. ,,jaka kobieta?"). Jest jednak sposób, aby pamięć wzmocnić i przedłużyć oraz sprawić, że przechowywane w niej informacje będą jasne i szczegółowe - odpowiednia dieta

            Dieta powodująca lepszą pamięć i koncentrację powinna zawierać witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, kwas foliowy i mikroelementy: magnez, wapń, cynk, potas, żelazo oraz fosfor. Po przeanalizowaniu składu wszelkich ziaren i orzechów, które cieszą się szczególnym uznaniem w kwestii poprawy pamięci i koncentracji okazuje się, że prawdziwym zwycięzcą jest słonecznik. Jego ziarna są jak multiwitamina - zawierają prawie wszystkie wymagane przez mózg składniki odżywcze. W niewielkim ziarenku możemy odnaleźć dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, niezwykle przydatnej folacyny (kwas foliowy), potasu, żelaza i cynku.

 

Porównanie wartości odżywczych w 1 uncji produktu (ok. o,o3 kg)

składnik odżywczy

folacyna (kwas foliowy, mcg)

Witamina E (mg)

Selen

 (mcg)

Żelazo

 (mg)

Cynk

(mg)

Ziarna słonecznika

64,46

11,34

16,87

1,92

1,43

jagody

1,81

0,28

0,17

0,05

0,03

ziarna sezamu

1,81

0,64

1,62

4,12

2,20

migdały

8,22

7,42

2,24

1,22

0,95

orzechy włoskie

27,78

0,83

1,30

0,83

0,88

orzechy leszczyny

6,24

1,04

1,70

0,72

 

1,28

orzechy laskowe

32,04

4,32

1,13

1,33

0,70

 

źródło: United States Department of Agriculture (USDA)Nutrient Data Laboratory

 

Dla mózgu i przyjemności

 

Słonecznik lubi praktycznie każdy - zauważa Marek Kołodziejewski, Brand Manager marki Mogyi Polska, producenta przekąsek, m.in. słonecznika. Sięgają po niego zarówno dzieci, ponieważ jest smaczny i dodaje naturalnej energii, jak i młodzież i dorośli - nie od dzisiaj przecież wiadomo, że łuskanie słonecznika pomaga w walce z różnymi nałogami. Ci natomiast, którzy obierać ziarenek nie lubią, sięgają po nasz smażony słonecznik łuskany, który zresztą świetnie sprawdza się także w kuchni, np. jako dodatek do sałatki.

www.mogyi.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

m.gorska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »