Rozrywka » Hobby
Mule i białe wino- duet idealny!
Zobacz więcej zdjęć » |
Mule. Mimo, że to jedne z najbardziej znanych owoców morza i chętnie jemy je w restauracjach, to w domu boimy się ich przyrządzać. A naprawdę nie ma czego się obawiać! Mule są nie tylko pyszne, ale też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- już w ciągu kilkunastu minut można cieszyć się wspaniałym posiłkiem. Taki przepis znajdziecie poniżej!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
O tym, że mule i wino to duet idealny, wiadomo nie od dziś. Białe półwytrawne lub wytrawne wina idealnie podkreślają delikatny smak omułków. Zestaw ten świetnie sprawdzi się na randkę- mówi się, że owoce morza stanowią silne afrodyzjaki. Dzięki uprzejmości Marty Babaczyk, autorki bloga Kuchnia Marty, dzielimy się z Wami idealnym i szybkim przepisem na mule w białym winie. Do muli dodany został kieliszek kalifornijskiego wina Oak View- resztę butelki można ze smakiem wypić. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 8-10 stopni.
Do stworzenia pysznych muli w białym winie potrzebujemy:
· -1 kg muli
· -3 łyżki masła
· -4 ząbki czosnku
· -2 cebule szalotki, pokrojone w talarki
· -1 biała część pora, pokrojona w talarki
· -1 liść laurowy
· -2 ziela angielskie
· -150 ml białego półwytrawnego wina Oak View
· -200 ml śmietany 30%
· -sól
· -pieprz
· -3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat. Jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte, wyrzucamy.
Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szalotki i pora. Gdy się lekko zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy kilka chwil i wlewamy białe wino. Dusimy aż część wina odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnię/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 5-7 minutach, gdy mule się otworzą, zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy pozostałe masło i śmietanę. Delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i podgrzewamy kilka minut.
Mule w białym winie podajemy ze świeżą bagietką.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Marty.
Nadesłał:
dominika.kac
|
Komentarze (0)