Technologie » Internet

Najbardziej charakterystyczne zagrożenia roku 2009

Kaspersky Lab Polska, producent rozwiązań do ochrony danych, opublikował nowy artykuł pt.: "Najbardziej charakterystyczne zagrożenia roku 2009" autorstwa Marty Janus, analityka z Kaspersky Lab Polska.

Tekst obejmuje największe epidemie 2009, najgroźniejsze szkodliwe programy, nowe trendy, które rozwinęły się w minionym roku a także prognozę na rok 2010. Artykuł zawiera także kilka porad, jak chronić się przed zagrożeniami online.

Panta rhei - "wszystko płynie", to stwierdzenie padło ponad 2,5 tysiąca lat temu, lecz do dziś nie straciło na swej aktualności. Wszystko zmienia się, nic nie jest trwałe, mamy do czynienia z nieustannym ruchem, ciągłym postępem. Bardzo dobrze można to zaobserwować w świecie szeroko rozumianej techniki, gdzie każdy rok przynosi coś nowego. Jedne rozwiązania zyskują na popularności, inne popadają w zapomnienie; miejsce starych, niesprawdzających się już technologii zajmują nowe koncepcje, wdrażane są kolejne innowacyjne pomysły. Ta zasada odnosi się również do dziedziny bezpieczeństwa komputerowego: projektowanie coraz lepszych zabezpieczeń w codziennej walce z cyberprzestępcami zmusza tych ostatnich do regularnej modernizacji swoich narzędzi i metod. Jakie więc zagrożenia były najbardziej charakterystyczne w minionym roku? Jakie szkodliwe programy były najbardziej rozpowszechnione, a które najniebezpieczniejsze? Czy pojawiły się zupełnie nowe, nieznane lub niepopularne wcześniej rozwiązania?

"Rok 2009 zdecydowanie nie należał do spokojnych", mówi Marta Janus, analityk zagrożeń z Kaspersky Lab Polska. "Charakterystyczne dla roku 2008 trendy znacznie przybrały na intensywności (Magania, Sinowal, Sality, Virut), wybuchły nowe, bardzo niebezpieczne epidemie (Kido, Gumblar), powstały innowacyjne idee, które mogą zrewolucjonizować pojęcie malware'u (Induc). Słowa-klucze, którymi branża bezpieczeństwa IT może scharakteryzować miniony rok to: ataki drive-by download, automatyczne uruchamianie, botnety, fałszywe programy antywirusowe, backdoory i szkodniki kradnące dane związane z grami a także bootkity."

Co zatem przyniesie rok 2010? Na pewno kontynuację tych trendów, które sprawdziły się w roku ubiegłym, zapewniając cyberprzestępcom wymierne zyski. Przewiduje się między innymi dalszy rozwój ataków na oraz poprzez portale internetowe, a także kontynuację linii szkodników infekujących pendrive'y i dyski USB. Coraz bardziej wyrafinowane staje się fałszywe oprogramowanie antywirusowe, zyskuje ono nowe funkcje, coraz bardziej przypomina prawdziwe antywirusy. Bardzo ważną częścią cyberprzestępczego świata zdają się być potężne botnety, a ich siła rośnie wraz z każdym przyłączonym komputerem. Na popularności nie powinny stracić również trojany wyspecjalizowane do kradzieży danych związanych z grami online. Wraz ze wzrastającą wśród polskich użytkowników popularnością międzynarodowych portali społecznościowych, takich jak Facebook, MySpace czy Twitter, można z dużym prawdopodobieństwem zakładać, że ilość infekcji rozprzestrzeniających się przez te serwisy szkodliwym oprogramowaniem na polskich komputerach również wzrośnie. Prawdopodobnie spotkamy się również z infekcjami specyficznymi dla polskich portali tego typu.

Pełny artykuł dostępny jest w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=585.

Artykuł można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.