Technologie » Internet

Nowe łącza satelitarne firmy TS2 Technologie Satelitarne

Firma TS2 z Warszawy wprowadza na rynek międzynarodowy nowe produkty łączności satelitarnej. "Zakupione pasma dają nam nieograniczone możliwości konfiguracji i zestawiania dowolnych połączeń telekomunikacyjnych z rejonu Bliskiego Wschodu i Południowo-Zachodniej Azji.

Możemy teraz budować sieci każdej wielkości na takich satelitach jak Intelsat 10-02, Intelsat 901, ABS-1, ArabSat Badr-4 oraz NSS-6." - powiedział Marcin Frąckiewicz, prezes firmy TS2.

Nowa oferta TS2 to szerokopasmowy internet oraz sieci korporacyjne oparte na satelitach dla odbiorców z całego świata. Usługi szerokopasmowe operatora umożliwiają dwukierunkowy transfer danych wewnątrz sieci i równoczesny dostęp do internetu. Firma zapewnia wszystkie dedykowane usługi VSAT oraz szyfrowane połączenia satelitarne dla wymagających klientów. Tego typu łącza są wykorzystywane głównie przez firmy realizujące kontrakty na terenie Bliskiego Wschodu i Azji oraz przez żołnierzy stacjonujących w irackich i afgańskich bazach wojskowych.

Z usług satelitarnych TS2 korzysta już m.in. Departament Stanu USA, Korpus Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych, Korpus Inżynieryjny Armii Stanów Zjednoczonych, Australijskie Siły Obronne (ADF), Dowództwo Marynarki Wojennej RP, Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP, Lockheed Martin Information Technology, Halliburton, KBR, General Dynamics, General Atomics i L-3 Communications Vertex Aerospace.

TS2 inwestuje głównie w technologię amerykańskiej firmy VT iDirect. Wszystkie modemy z serii iDirect iNFINITI są zdolne do wykonywania połączeń z prędkością 18 Mbps (downlink) i 4.2 Mbps (uplink). Sieci oparte na iDirect iNFINITI umożliwiają podłączenie setek komputerów pracujących na tym samym łączu satelitarnym.

Pojedyncza stacja VSAT iDirect umożliwia m.in.:

• Szerokopasmowy dostęp do internetu (www, e-mail, ftp itp.)
  • Transfer danych w dowolnym formacie
  • Dostęp do wszystkich aplikacji internetowych
  • Połączenia telefoniczne jak VoIP, IP phone
  • Video-konferencje
  • Połączenia bezpośrednie pomiędzy użytkownikami

Zalety rozwiązania:

• Krótki czas instalacji sieci (np. do 2 tygodni)
  • Współdzielenie łącza w sieci
  • Łatwe i szybkie zmiany parametrów
  • Gwarantowany CIR lub contention ratio (1:1, 1:4, 1:10, 1:20)
  • Transmisja w każdych warunkach pogodowych
  • Możliwość uruchomienia w zasięgu wybranych transponderów satelitów Intelsat 10-02, Intelsat 901, ABS-1, ArabSat Badr-4 oraz NSS-6.

Personel firmy TS2 sprawuje 24-godzinny nadzór nad działaniem sieci satelitarnej umożliwiając natychmiastowa pomoc w przypadku awarii lub otrzymania alarmu. Ze względu na warunki techniczne i korzystną pogodę Teleport jest ulokowany w mieście Dżudda na terenie Arabii Saudyjskiej. W ten sposób sygnał anteny stacji czołowej nie jest zakłócany przez warunki atmosferyczne i wszyscy użytkownicy łączy TS2 otrzymują serwis o najwyższej dostępności. Konfiguracja Teleportu jest w pełni redundantna, a usługi dostępne również na rynku krajowym.

ap