Firma » Bankowość

Nowości w Kredyt Banku

W czerwcu Kredyt Bank wprowadził do oferty Lokatę Swobodną oraz przygotował depozytowy program lojalnościowy. Bank chce aktywnie pozyskiwać depozyty, na koniec maja baza depozytowa wyniosła prawie 13 mld zł.

W ciągu pięciu miesięcy 2009 roku bank zebrał 2,3 mld depozytów, umacniając swój udział w rynku z 3,45% do 3,82%.

W ciągu ostatniego 1,5 roku zauważalny na rynku był powrót klientów do produktów depozytowych. Chcemy budować stabilną bazę depozytów, dlatego systematycznie przygotowujemy nowe oferty. Prognozy rynkowe jasno pokazują, że w ciągu najbliższych lat oszczędności gospodarstw domowych będą rosły, a część z nich z pewnością zostanie ulokowana na produktach depozytowych - powiedział Gert Rammeloo, wiceprezes Kredyt Banku zarządzający bankowością detaliczną.

Lokata Swobodna to rodzaj depozytu, łączącego w sobie płynność konta oszczędnościowego oraz wysokie oprocentowanie, charakterystyczne dla lokat. Środki można wpłacać i wypłacać w zależności od potrzeb.
Dodatkową zaletą jest dzienne naliczanie odsetek, które są przelewane na ror do dyspozycji klienta. Wiąże się z tym korzyść podatkowa.

Oprocentowanie jest degresywne i kształtuje się następująco:

Saldo

Nominalne

Jak dla lokaty o kapitalizacji miesięcznej*

do 999,99 zł

0,0%

0,00%

od 1.000 zł do 14 999,99 zł

5,0%

6,17%

od 15.000 zł do 29 999,99 zł

3,0%

3,70%

> 30 000 zł

2,0%

2,47%

*oprocentowanie zmienne dla całego salda w skali roku - wg stanu na 8 czerwca 2009r

Każdy klient może założyć tylko jedną Lokatę swobodną, przy czym rachunek można także otwierać dla osób niepełnoletnich.

Ponadto bank przygotował depozytowy program lojalnościowy dla klientów, proponując oprocentowanie w wysokości 6,5% dla każdej nowej złotówki wpłaconej na konto oszczędnościowe. Promocja potrwa aż do 16 października br.
Dla klientów, którzy wolą tradycyjne lokaty terminowe Kredyt Bank oferuje:

• 20-miesięczną lokatę Constans - 6,00% (co na koniec okresu oszczędzania daje zwrot 10%)

• 3-miesięczną lokatę Złotą - 5,80% (już od 1 000 zł)

• 6-miesięcznę lokatę Porozmawiajmy - do 6,30% w przypadku klientów indywidualnych, a w przypadku klientów PB nawet do 6,95%. Wysokość oprocentowania także zależy od skorzystania z innych produktów dostępnych w Kredyt Banku.

ap