Dom » Budownictwo

Nowy kocioł kondensacyjny Junkersa

W ofercie Junkersa pojawił się nowy bardzo oszczędny kocioł kondensacyjny Cerapur Comfort.

Zastosowanie techniki kondensacyjnej znacząco obniża zużycie gazu, funkcja SolarInside, czyli inteligentna współpraca kotła z systemem solarnym, pozwala na uzyskanie dodatkowych oszczędności, a elektroniczna pompa c.o. gwarantuje dalsze zmniejszenie zużycia energii. Dzięki temu płacimy mniejsze rachunki za ogrzewanie, a przy okazji chronimy środowisko.

Każdego roku wydajemy olbrzymie sumy na pokrycie kosztów ogrzewania. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez 4P Research Mix na zlecenie firm Bosch, Junkers, Osram, na ogrzewanie wydajemy średnio 2550 złotych rocznie (1850 złotych mieszkańcy bloków i kamienic, a 3250 złotych właściciele domów jednorodzinnych). Największe zużycie energii w gospodarstwach domowych wiąże się właśnie z ogrzewaniem. Dlatego warto zastanowić się nad długofalową inwestycją w oszczędny system grzewczy. Kto ma w kotłowni stary kocioł, w którym straty energii są bardzo wysokie, powinien jak najszybciej zainwestować w efektywną technikę kondensacyjną.

Gazowe kotły kondensacyjne wykorzystują niemal całą energię zawartą w paliwie do ogrzewania i podgrzania wody. Część pary wodnej, która w konwencjonalnych urządzeniach grzewczych ulatnia się razem ze spalinami przez ciąg kominowy, jest skraplana w kotle kondensacyjnym dzięki odpowiednim wymiennikom ciepła. Uwalniające się przy tym ciepło jest przekształcane w ciepło grzewcze. Kocioł kondensacyjny osiąga sprawność 109 proc. przy minimalnej emisji spalin. Nowoczesne gazowe urządzenia kondensacyjne oszczędzają do 40 proc. energii w porównaniu do kotłów starego typu. Okres zwrotu nakładów na zakup kotła kondensacyjnego wynosi około 2-3 lat. Jest to naprawdę niewiele przy najkrótszym średnim czasie eksploatacji kotła wynoszącym 16 lat.

Dostępny od września wiszący kocioł kondensacyjny Cerapur Comfort do ogrzewania domów i przygotowania ciepłej wody użytkowej występuje w wersji jednofunkcyjnej (ZSBR o mocach do 16 i 28 kW oraz ZBR o mocach do 35 i 42 kW) lub dwufunkcyjnej (ZWBR o mocy do 35 kW). Ponieważ w wyposażeniu standardowym znajduje się izolacja akustyczna drzwi kotła oraz ekran akustyczny do montażu pomiędzy kotłem a ścianą, na której wisi kocioł, urządzenie charakteryzuje się bardzo cichą pracą. Kocioł o niewielkich wymiarach i nowoczesnym wyglądzie jest łatwy w montażu, obsłudze i serwisowaniu. Urządzenie odznacza się płynną modulacją mocy w zakresie 27 do 100 proc. Przygotowanie c.w.u. odbywa się w przepływowym podgrzewaczu wody wykonanym ze stali nierdzewnej. Wydajność ciepłej wody 15 l/min zapewnia najwyższy komfort użytkowania. Dostępny opcjonalnie moduł kaskadowy pozwala na sterowanie kaskadą 2 do 4 kotłów połączonych równolegle (do 163 kW).

Kocioł jest wyposażony w nowoczesny panel sterowania Bosch Heatronic®3 z czytelnym wyświetlaczem i systemem regulacyjnym SolarInside, optymalizującym współpracę instalacji solarnej i kotła kondensacyjnego. Dzięki tej funkcji, pozwalającej na maksymalne wykorzystanie energii słonecznej, można uzyskać dodatkowe oszczędności podczas produkcji ciepłej wody nawet do 15 proc. i do 5 proc. w przypadku centralnego ogrzewania.

Jako wyposażenie opcjonalne urządzenie można uzupełnić o regulatory pokojowe i pogodowe z programowaniem tygodniowym i dobowym, moduły solarne do przygotowywania c.w.u. oraz wspomagania ogrzewania, lub sterownik telefoniczny pozwalający na mobilną kontrolę i realizację pracy kotła.

Wszystkie wersje kotłów są standardowo dostępne w wersji na gaz ziemny GZ 50, ale w wybranych modelach istnieje możliwość przezbrojenia na gaz ziemny GZ 35 lub GZ 41,5 lub gaz płynny.

Dział Techniki Grzewczej firmy Bosch to wiodący europejski producent urządzeń grzewczych i podgrzewaczy wody. W 2007 roku osiągnął światowy obrót w wysokości 2,8 miliarda euro (69% obrotu pochodziło spoza Niemiec) zatrudniając ponad 13 tysięcy pracowników. W dziale skupionych jest kilkanaście silnych międzynarodowych i regionalnych marek, m.in. Junkers i Buderus, a zróżnicowana oferta produktowa pochodzi z 18 fabryk z Europy i Ameryki Północnej. W Polsce Junkers jako dział branżowy firmy Robert Bosch Sp. z o.o. jest obecny od 1993 roku.

Więcej: www.bosch-thermotechnology.com, www.bosch-thermotechnik.de, www.junkers.pl, www.junkers-energieodnawialne.pl, www.szkolenia-junkers.pl

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków. Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 271 tys. pracowników, wyniosły w 2007 roku 46,3 mld euro. Na grupę Bosch składa się spółka Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 50 krajach świata. Ta światowa sieć rozwojowa, produkcyjna i dystrybucyjna jest podstawą do dalszego rozwoju. Każdego roku Bosch przeznacza ponad 3 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową i zgłasza do patentu ponad 3 tys. innowacji. Przedsiębiorstwo zostało założone w Stuttgarcie w 1886 roku jako "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" przez Roberta Boscha (1861-1942).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

Robert Bosch Sp. z o. o.

• avatar
    ~Laura 2016-08-07 09:59:14

Ja takiego nie mam, ale i tak się nie martwię, bo robię regularne przeglądy mojego. Dzięki temu wiem, że jest sprawny. Wam też polecam - www.naprawy-gazowe.pl dobry serwis w Częstochowie.

• avatar
    delfina 2009-11-09 18:51:11

Junkersa może i tak, ale ja nadal w projektach obstawiam pompy ciepła i ostatnio na targach budowlanych wpadła mi w ręce oferta firmy Nateo. Przyznam , że jest w czym wybierać i choćby dla Junkersa stanowi nie lada konkurencje:)

• markos