Technologie » Komputery

Oracle przedstawia najnowszą wersję bazy danych Oracle Berkeley DB

Firma Oracle przedstawiła najnowszą wersję bazy danych Oracle Berkeley DB ― wydajnego, wbudowanego mechanizmu bazy danych z otwartym dostępem do kodu źródłowego, przeznaczonego do obsługi aplikacji działających „na obrzeżach” infrastruktury sieciowej.

W bazie danych Oracle Berkeley DB 11g Wersja 2 wprowadzono nowy interfejs programowania SQL oparty na bazie danych SQLite, który jest znany dużej społeczności programistów i upraszcza tworzenie aplikacji.

Wśród nowych funkcji znalazła się obsługa połączeń JDBC i ODBC z bazą danych Oracle Berkeley DB. Ponadto w bazie danych Oracle Berkeley DB 11g Wersja 2 wprowadzono obsługę platformy Android, oferując programistom możliwość opracowywania i wdrażania szerokiej gamy aplikacji.

Baza danych Oracle Berkeley DB działa bezpośrednio w aplikacji, która z niej korzysta, zapewniając szybsze wykonywanie aplikacji w środowiskach wbudowanych, w tym w telefonach komórkowych i urządzeniach bezprzewodowych.

Baza danych Oracle Berkeley DB 11g Wersja 2 może pomóc w zwiększeniu produktywności programistów oraz w uproszczeniu synchronizacji danych. Najważniejsze nowe funkcje i zalety rozwiązania to m.in.:

• Nowy interfejs programowania SQL, który umożliwia programistom wykorzystywanie umiejętności programowania w języku SQL, a w tym możliwość elastycznego wyboru tych interfejsów programowania, które najlepiej odpowiadają ich wymaganiom technicznym.
  • Możliwość elastycznej konfiguracji, w tym konfiguracji biblioteki, wielkości pamięci podręcznej, lokalizacji bazy danych i transakcji będących pod kontrolą aplikacji wbudowanej.
  • Większa współbieżność, wydajność i niezawodność obsługi zapytań SQL dzięki wykorzystaniu mechanizmu szczegółowego blokowania oferowanego przez moduł pamięci masowej bazy danych Oracle Berkeley DB oraz rejestrowaniu transakcji z wyprzedzeniem pod kontrolą interfejsu SQLite API.
  • Uproszczona synchronizacja danych z wykorzystaniem serwera Oracle Database Lite Mobile Server, który umożliwia automatyczne udostępnianie i synchronizację mobilnych aplikacji i baz danych opartych na Oracle Berkeley DB.
  • Do długiej listy platform obsługiwanych przez bazę danych Oracle Berkeley DB należy również platforma Android, co pozwala programistom wdrażać aplikacje oparte na bazie danych Oracle Berkeley DB na jeszcze szerszej gamie urządzeń.
Wypowiedzi towarzyszące

„Zapotrzebowanie na aplikacje, które działają „na obrzeżach” infrastruktury sieciowej, na przykład w przełącznikach, ruterach lub sieciach telefonii komórkowej oraz na urządzeniach przenośnych, nadal bardzo szybko rośnie” ― powiedziała Marie-Anne Neimat, wiceprezes ds. rozwoju produktów w firmie Oracle. „Aplikacje te potrzebują szybkich, skalowalnych i niezawodnych usług pamięci masowej dla danych, które wykorzystują ― usługi te muszą jednak być automatycznie zarządzane i działać bez administratorów. Dzięki nowym możliwościom w zakresie technologii SQL oraz obsłudze platformy Android, baza danych Oracle Berkeley DB 11g Wersja 2 ułatwia programistom szybkie opracowywanie i wdrażanie nowych aplikacji „brzegowych”, które zaspokajają zapotrzebowanie użytkowników na wysoką wydajność i skalowalność”.

Informacje dodatkowe

• Oracle Database
  • Oracle Berkeley DB
  • Oracle Berkeley DB – rodzina produktów
  • Oracle Berkeley DB - broszura

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle