Firma » System prawny

Oświadczenie Media Markt w sprawie decyzji UOKiK

W związku z podaną w dniu dzisiejszym przez UOKiK informacją o nałożeniu przez Prezesa UOKiK na spółkę „Media Markt z Olsztyna” kary pieniężnej za utrudnianie konsumentom możliwości reklamowania wadliwych towarów i nakazania zaniechania tej praktyki oświadczamy, że zarzuty UOKiK są niesłuszne.

Decyzja UOKiK jest nieprawomocna, a Spółka nie zgadzając się z postawionymi w decyzji zarzutami zaskarżyła ją już do Sądu Okręgowego w Warszawie – Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów i w tej chwili oczekuje na rozprawę sądową w tej sprawie. Wbrew zarzutom postawionym przez Prezesa UOKiK Media Markt w Olsztynie nie naruszała interesów konsumentów w sposób podany w decyzji.

Wprost przeciwnie, zarówno sklep Media Markt w Olsztynie, jak i inne sklepy sieci Media Markt działające w Polsce, zawsze respektowały prawa konsumentów, w tym także ich uprawnienia do reklamowania zakupionych towarów. Mało tego, w większości przypadków sklepy te wychodzą ponad swoje obowiązki wynikające z przepisów i uwzględniają także te reklamacje, które obiektywnie powinny być odrzucone. Nie jest też prawdą, co zarzuca zaskarżona decyzja, że Spółka odmawiała przyjmowania reklamacji lub narzucała konsumentom sposoby, w jaki mają udowodnić, że niezgodność towarów z umową sprzedaży istniała już w chwili ich wydania (czyli w praktyce w chwili zakupu) w sytuacjach, w których niezgodność ta była wykryta po upływie 6 miesięcy od tej chwili. Wprost przeciwnie, reklamacje konsumentów są zawsze przez nią przyjmowane do załatwienia, a nadto Spółka pozostawia konsumentom pełną swobodę co do sposobu wykazania podnoszonych przez nich faktów. Wierzymy, iż w toku postępowania sądowego zarzuty postawione przez Prezesa UOKiK zostaną zweryfikowane na korzyść Media Markt w Olsztynie. W przypadku dalszych pytań w tej sprawie proszę o kontakt.

Wioletta Batóg, Rzecznik Prasowy Media Markt,Tel.: 022 517 11 86, E-mail: batog@media-saturn.com

Wioletta Batóg