Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Owocowo – warzywny smak lata

Wakacje w pełni, a wraz z nimi szeroki wybór świeżych owoców i warzyw. Wiadomo, że są one źródłem wielu cennych witamin. Z tego powodu powinny królować w naszych jadłospisach, zastępując przynajmniej częściowo wysokoenergetyczne produkty. Ale czy wszystkie warzywa i owoce są zdrowe?

Jak powinno wyglądać wakacyjne menu na bazie owoców i warzyw, abyśmy byli nie tylko szczupli, ale również zdrowi?

Generalnie uważa się, że warzywa i owoce zaliczają się do grupy produktów zdrowych. Przeważnie zawierają ponad 90 proc. wody, mają niską wartość energetyczną, są bogatym źródłem witamin, błonnika i składników mineralnych, często działają detoksykująco na nasz organizm. Dodatkowo są atrakcyjnym składnikiem wielu dań. Mogą być spożywane na surowo, gotowane, pieczone, faszerowane lub podawane w wykwintnej sałatce. Czy jednak faktycznie zasługują na miano zdrowych produktów? Okazuje się, że nie zawsze.

Oceniając wpływ owoców i warzyw na nasz organizm, warto przeanalizować kluczowe elementy: ich kaloryczność, wartość odżywczą, zawartość witamin, składników mineralnych, błonnika, zanieczyszczeń i alergenów.

W przypadku (przede wszystkim) owoców, podstawowym problemem może być ich zwiększona zawartość cukrów prostych. Z tego powodu rekomenduje się niekiedy ich ograniczone spożycie. Większa kaloryczność niektórych owoców (40–70 kcal/100 g, banany nawet 95 kcal/100 g) może doprowadzić do zwiększenia masy ciała. Dlatego owoce należy spożywać codziennie, ale w umiarkowanej ilości (osoby z prawidłową masą ciała ok. 300 g/d, dzieci mogą jeść ich więcej – ok. 500 g/d). Według niektórych dietetyków ważny jest również indeks glikemiczny. Aby zachować szczupłą i zdrową sylwetkę, radzą spożywać tylko te owoce i warzywa o IG <50 (np. suszone figi, surowe marchewki).

Generalnie przy spożywaniu warzyw i owoców warto stosować kilka prostych zasad. Warzywa i owoce powinny być zawsze świeże i dobrze umyte, najlepiej spożywane na surowo. Decydując się na kupno warzyw konserwowych, starajmy się unikać tych z dodatkiem soli oraz metali ciężkich, środków ochrony roślin czy azotanów - sięgajmy zatem po warzywa i owoce z bezpiecznych upraw. Jeśli jesteśmy koneserami gotowanych warzyw i owoców, gotujmy je krótko, w niewielkiej ilości wody. Mając problemy gastryczne lepiej unikać owoców cytrusowych, które zakwaszają środowisko żołądka i wywołują zgagę. Jeśli jednak chęć na tego rodzaju owoce jest nie do opanowania, warto mieć w zasięgu ręki środki do walki ze zgagą. Ważne by działały szybko, nie zaburzając przy tym procesów trawiennych w żołądku. Gaviscon, zawierający alginian sodu,  dostępny jest bez recepty w formie tabletek do rozgryzania i żucia oraz w postaci zawiesiny doustnej w butelce i praktycznych saszetkach. Nie zaburza procesów trawienia w żołądku, przez co jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Co najważniejsze jednak, przynosi ulgę już po 3 minutach[1]. A to jest istotne, gdy liczy się czas. Bo jak wiemy, ostre palenie w przełyku do przyjemnych nie należy.

Kontakt dla prasy:

Agata Nowickaemail: agata.nowicka@multipr.pl mobile: 604 796 808

Lek Gaviscon o smaku mięty, Gaviscon o smaku mięty TAB, Gaviscon o smaku mięty Saszetki (kategoria dostępności - OTC) wskazane sądo leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, takich jak odbijanie, zgaga, niestrawność (związana z refluksem), na przykład po posiłkach, w czasie ciąży a także u pacjentów z objawami związanymi z refluksowym zapaleniem przełyku. Unikalny mechanizm działania leku, który po połączeniu z kwasem żołądkowym tworzy warstwę żelu kwasu alginowego, blokuje przedostawanie się treści żołądkowej do przełyku. Lek szybko zwalcza uczucie zgagi przynosząc ulgę już po 3 minutach. Dzięki naturalnym składnikom i mechanicznemu sposobowi działania, Gaviscon może być stosowany przez kobiety w ciąży i w okresie laktacji. Gaviscon jest światową marką firmy Reckitt Benckiser. Lek  z ponad 40. letnim doświadczeniem jest obecny w 38 krajach. W 13. z nich stał się liderem wśród leków bez recepty stosowanych na problem zgagi.  Od stycznia 2011 roku jest dostępny
w aptekach dla polskich pacjentów.

Lek w Polsce dostępny jest w postaci:

· zawiesiny doustnej o smaku mięty (500 mg + 267 mg + 160 mg)/10 ml - opakowanie 12 saszetek. Sugerowana cena leku: 14.99 zł (1,25 zł w przeliczeniu na jedną saszetkę).

· zawiesiny doustnej o smaku mięty (500 mg + 267 mg + 160 mg)/10 ml – butelka 150 ml. Sugerowana cena leku: 14.99 zł.

· tabletek do rozgryzania i żucia o smaku mięty (250 mg +133,5 mg + 80 mg) – opakowanie: 8 szt. i 16 szt. Sugerowana cena leku: tabletki 8 szt. – 6.49 zł, tabletki 16 szt. – 10.99 zł.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Zawiesina doustna (w butelce i w saszetkach):

Gaviscon o smaku mięty, Gaviscon o smaku mięty Saszetki, Natrii alginas + Natrii hydrogenocarbonas + Calcii carbonas, (500 mg + 267 mg + 160 mg)/10 ml, zawiesina doustna. Wskazania do stosowania: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, takich jak odbijanie, zgaga i niestrawność, na przykład po posiłkach lub w czasie ciąży. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, w tym estry hydroksybenzoesanów (parabenów). Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A

Tabletki do rozgryzania i żucia:

Gaviscon o smaku mięty TAB, Natrii alginas + Natrii hydrogenocarbonas + Calcii carbonas, (250 mg + 133,5 mg + 80 mg), tabletki do rozgryzania i żucia. Wskazania do stosowania: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, takich jak odbijanie, zgaga i niestrawność (związana z refluksem), na przykład po posiłkach lub w czasie ciąży lub u pacjentów z objawami związanymi z refluksowym zapaleniem przełyku. Przeciwwskazania: Ten produkt leczniczy jest przeciwwskazany u pacjentów ze znaną lub podejrzewaną nadwrażliwością na substancje czynne lub którąkolwiek substancję pomocniczą. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

Nr ewidencyjny: PL/2012-06/09

* Niniejszy materiał stanowi wyłącznie materiał informacyjny i Reckitt Benckiser (Poland) S.A. nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie tego materiału przez osoby trzecie.

[1] Dotyczy zawiesiny doustnej Gaviscon.

multi_comm