Technologie » Komputery

Polski rynek IT według firmy Wincor Nixdorf

Rynek IT w Polsce rośnie w niespotykanie szybkim tempie. Jeśli obecne tempo wzrostu nie ulegnie zmianie, już na przestrzeni kilku lat może zająć nawet drugie miejsce w Środkowo-Wschodniej Europie. Z tego powodu wiele firm decyduje się na działalność właśnie tu.

Polski rynek IT jest najmłodszym, a jednocześnie niezwykle prężnie rozwijającym się sektorem w kraju. Na jego ewenement składa się wiele czynników i trendów. Poniżej najważniejsze z nich w ocenie specjalistów Wincor Nixdorf Sp. z o.o., międzynarodowej firmy informatycznej dostarczającej rozwiązania technologiczne i usługi m.in. dla sieci handlowych i sektora bankowego.

Wartość polskiego rynku informatycznego wciąż rośnie

Sprzęt komputerowy, oprogramowanie i usługi informatyczne to trzy główne segmenty sektora IT w Polsce. Łączna wartość z ich przychodów liczona jest w miliardach złotych. Wzrost rynku IT w kraju wynika m.in. z napływu inwestycji zagranicznych, dostępności pomocy publicznej i nowych kierunków rozwoju sektora. Niebagatelny wpływ na zwiększenie wartości sektora IT w Polsce mają wydatki na administrację i sektor publiczny, ale również stale powiększający się eksport.

Kondycja branży IT jest uzależniona od sytuacji gospodarczej kraju

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/wiadomosci/polski_rynek_it_wedlug_firmy_wincor_nixdorf.html

openmediagroup