Kultura, sztuka » Kultura

Ponad 250 wydarzeń i 100 tysięcy ludzi w Lublinie – V edycja Nocy Kultury 2011

Klimatyczne uliczki, nastrojowe oświetlenie i ciepły czerwcowy wieczór. Czego chcieć więcej? Dużej dawki kultury! W nocy z 4/5 czerwca zagwarantuje ją odbywający się w Lublinie cykl bezpłatnych wydarzeń obejmujących niemal wszystkie kategorie sztuki - Noc Kultury.

Podczas trzydniowego cyklu imprez Lublin zaprezentuje swoje prawdziwe oblicze. Począwszy od Wigilii imprezy przypadającej na 3 czerwca, każdy z odwiedzających może już od wczesnego wieczoru stać się widzem niepowtarzalnego karnawału – manifestacji kultury obejmującej swoim zasięgiem całe miasto. Corocznej akcji tym razem będzie towarzyszyć hasło „Miasto w dialogu” wspierające silne w tradycji Lublina dążenia do wzmacniania więzi międzyludzkich przez działania kulturalne i akcentowanie roli pamięci, edukacji oraz sztuki.

W czasie magicznych, prawdziwie dionizyjskich obchodów, przewodnikiem po mieście i mistrzem ceremonii będzie jego najbardziej znany obywatel – postać ożywiona na kartach powieści Izaaka Bashevisa Singera - Sztukmistrz z Lublina. Pod jego przewodnictwem artyści i uczestnicy będą wspólnie celebrować „świat na opak” i sprawiać, że miasto zatętni życiem.

Sceną setek wydarzeń odbywających się w czerwcową noc będzie przestrzeń publiczna poszczególnych dzielnic Lublina oraz jego centrum. Eventy i happeningi, koncerty oraz spektakle odbywać się będą od Zamku Lubelskiego, przez Stare Miasto, Plac przy Farze, Rynek, Zaułek Hartwigów, Plac Litewski i Muszlę Koncertową w Ogrodzie Saskim aż po Miasteczko Akademickie i lubelskie instytucje kultury.

Pośród licznych pokazów multimedialnych, performance’ów, koncertów, wystaw, wernisaży,  warsztatów i spektakli oraz instalacji w przestrzeni publicznej każdy znajdzie coś godnego zainteresowania. Szczegóły i bogaty program wydarzeń dostępne są na www.nockultury.pl.

Projekt będzie promować Lublin jako głównego kandydata do miana Europejskiej Stolicy Kultury 2016.

Koordynatorem działań są Warsztaty Kultury w Lublinie. Patronem medialnym V edycji Nocy Kultury jest Newsweek Polska.

Wstęp na wszystkie wydarzenia organizowane podczas Nocy Kultury jest bezpłatny.

Więcej na www.nockultury.pl oraz www.facebook.com/NocKultury.

Kontakt:

Agnieszka Wojciechowska

Warsztaty Kultury

Filia Centrum Kultury w Lublinie

ul. Ks. J. Popiełuszki 5

20-052 Lublin

e-mail: a.wojciechowska@warsztatykultury.pl

tel.: +48 81 466 59 08 begin_of_the_skype_highlighting            +48 81 466 59 08      end_of_the_skype_highlighting

fax: 81 533 08 18

mobile: + 48 607 544 366 begin_of_the_skype_highlighting            + 48 607 544 366      end_of_the_skype_highlighting

Pozdrawiam,

Magdalena Wilk

Project Executive
STOPKA_logo_AV

magdalena.wilk@arbovision.pl

Tel. +48 22 592 44 79 begin_of_the_skype_highlighting            +48 22 592 44 79      end_of_the_skype_highlighting

Mobile: +48 667 788 734 begin_of_the_skype_highlighting            +48 667 788 734      end_of_the_skype_highlighting

ARBOvision Warszawa Sp. z o.o.
Altowa 2 / 02-386 Warszawa

Infolinia: 0 801 000 RBO

ARBOvision Warszawa Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Altowej 2, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, Sądu Rejonowego dla miasta Warszawy, Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000161240, posługująca się numerem NIP 521-32-44-639, o kapitale zakładowym w wysokości 50 000,00

P Be Green – keep it on the screen. Please don't print this email unless you really need to