Firma » Finanse

Powstaje subfundusz SKARBIEC-Private Equity

SKARBIEC TFI utworzył pierwszy na polskim rynku subfundusz o polityce inwestycyjnej typu „listed private equity”. Dzięki zastosowanej formule, SKARBIEC-Private Equity może stanowić atrakcyjną alternatywę wobec tradycyjnych funduszy akcji.

SKARBIEC-Private Equity powstał w wyniku reorganizacji subfunduszu Zagranicznych Instrumentów Dłużnych SKARBIEC-Euro Obligacja. Zmiana polityki inwestycyjnej związana jest z rozwojem rynku finansowego w Polsce i rosnącym stopniem unifikacji rynków walutowych UE.

"Subfundusz SKARBCA, realizując nową politykę, będzie inwestował w spółki i fundusze, których wzrost wartości jest związany z rynkiem „private equity”. Oczekujemy, że zmiana polityki subfunduszu pozwoli inwestorom w dużej mierze uniezależnić się od sytuacji na giełdach papierów wartościowych i wykorzystać potencjał rynku niepublicznego” – powiedział Piotr Kuba, wiceprezes zarządu SKARBIEC TFI.

Wprowadzenie subfunduszu SKARBIEC-Private Equity, związane jest z rosnącą dojrzałością polskiego rynku finansowego. Zastosowany po raz pierwszy na polskim rynku model „listed private equity”, zakłada inwestowanie co najmniej 66% aktywów w akcje spółek, fundusze inwestycyjne, fundusze zagraniczne oraz instytucje wspólnego inwestowania z siedzibą za granicą. Subfundusz rekomendowany jest inwestorom oczekującym wysokich zysków, którzy jednocześnie akceptują wyższy stopień ryzyka. SKARBIEC-Private Equity umożliwia dywersyfikację lokat pomiędzy rynkami światowymi i rynkiem polskim. Zarządzającym został Olaf Pietrzak.

SKARBIEC TFI S.A. jest jednym z najdłużej działających w Polsce towarzystw funduszy inwestycyjnych - działa od października 1997 r. Obecnie w ofercie Towarzystwa znajduje się 20 funduszy inwestycyjnych (w tym 3 fundusze parasolowe, w ramach których jest dostępnych 18 subfunduszy). W ramach linii produktowej Skarbiec Excellence, TFI oferuje usługę asset management skierowaną do zamożnych klientów, to domyka ofertę SKARBCA o prestiżowe usługi z zakresu zarządzania majątkiem. Więcej informacji na stronie www.skarbiec.pl

itbc