Firma » Finanse

Trzy nowe subfundusze w ofercie Skarbca

Skarbiec TFI poinformował o wprowadzeniu do oferty trzech nowych subfunduszy akcyjnych. Jednostki uczestnictwa Skarbca-Rynków Surowcowych, Skarbca-Akcji Nowej Europy i Skarbca-Sektora Finansowego będą dostępne dla inwestorów w ramach funduszu parasolowego Skarbiec FIO.

Powstałe subfundusze stwarzają nowe możliwości inwestowania na rozwijających się, perspektywicznych rynkach, wpisując się jednocześnie w politykę rozwoju Skarbca, zakładającą komplementarność oferty Towarzystwa.

„Rynek kapitałowy w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie, a klienci oczekują od TFI coraz bardziej zróżnicowanych i  zindywidualizowanych strategii inwestycyjnych. Potencjał wzrostu TFI Skarbiec widzimy w rozwoju funduszy sektorowo-branżowych. Dzięki wprowadzanym właśnie funduszom wychodzimy z inwestycjami poza Polskę: na rynki Nowej Europy, a w przypadku funduszu surowcowego – nawet na rynki globalne”. Powiedział Bogusław Grabowski, prezes zarządu Skarbiec TFI.

Subfundusz Skarbiec-Rynków Surowcowych będzie prowadził działania w sektorze gospodarki o dużym potencjale wzrostu, wynikającym z dobrej koniunktury na światowych rynkach surowców. Polityka inwestycyjna będzie oparta na lokatach w jednostki uczestnictwa innych funduszy surowcowych oraz zakupach akcji spółek związanych z wydobyciem lub przetwórstwem surowcowym. Część zgromadzonych aktywów zostanie ulokowana w instrumenty runku pieniężnego oraz depozyty. Zarządzającym subfunduszem został Konrad Łapiński.

Subfundusz Skarbiec-Akcji Nowej Europy adresowany jest do inwestorów, którzy zainteresowani są osiąganiem znacznych zysków dzięki lokatom w akcje spółek z regionu Europy Środkowo-Wschodniej. Oferta Skarbca-Akcji Nowej Europy umożliwia dywersyfikację inwestycji na rynek polski i rynki innych krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Subfundusz planuje też lokaty w papiery wartościowe Skarbu Państwa i NBP, a także w papiery dłużne spółek z regionu Nowej Europy. Zarządzającym subfunduszem został Andrzej Pawłowski.

Subfundusz Skarbiec-Sektora Finansowego Nowej Europy będzie realizował cel inwestycyjny poprzez lokaty w akcje spółek z sektora finansowego z regionu Europy Środkowo-Wschodniej. Sektor jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi gospodarki Nowej Europy. Jednostki uczestnictwa w subfunduszu powinny zainteresować inwestorów wysokim potencjałem zysku, możliwym w świetle zbliżającego się rozszerzenia strefy Euro. Subfunduszem tym zarządzać będzie Andrzej Pawłowski.

„Nowe subfundusze Skarbiec TFI, dzięki objęciu ich parasolem funduszu Skarbiec FIO, oferują łatwą zmianę strategii inwestowania. Jeśli inwestor zechce przenieść całość lub część środków zgromadzonych w ramach funduszu parasolowego Skarbiec FIO do któregoś z nowo otwartych subfunduszy, może to zrobić bez płacenia podatku od zysków kapitałowych” – powiedział Piotr Kuba, wiceprezes zarządu Skarbiec TFI.

SKARBIEC TFI S.A. jest jednym z najdłużej działających w Polsce towarzystw funduszy inwestycyjnych - działa od października 1997 r. Obecnie w ofercie Towarzystwa znajduje się 20 funduszy inwestycyjnych (w tym 3 fundusze parasolowe, w ramach których jest dostępnych 18 subfunduszy). W ramach linii produktowej Skarbiec Excellence, TFI oferuje usługę asset management skierowaną do zamożnych klientów, to domyka ofertę SKARBCA o prestiżowe usługi z zakresu zarządzania majątkiem. Więcej informacji na stronie www.skarbiec.pl

itbc