Firma » System prawny

Pozew o uchylenie alimentów

W sytuacji, gdy nastąpią jakiekolwiek istotne zmiany dotyczące chociażby sytuacji finansowej którejś ze stron, prawo przewiduje możliwość zmiany orzeczenia lub umowy dotyczącej obowiązku alimentacyjnego.

Ustalając takie zmiany, porównuje się stosunki obecnych warunków z warunkami uprzednio istniejącymi. Zmiana stosunków może być spowodowana, tym że osoba uprawniona do otrzymywania świadczeń alimentacyjnych w czasie teraźniejszym jest już w stanie sama się utrzymać, a zatem alimenty są jej już niepotrzebne. Otrzrymuje ona własne środki, dzięki którym jest w stanie zaspokoić własne usprawiedliwione potrzeby, zmniejszając tym możliwości majątkowe i zarobkowe zobowiązanego.

Pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego

Pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego należy złożyć do sądu rejonowego w wydziale rodzinnym i nieletnich. Właściwym sądem w tej sprawie będzie ten, który jest zgodny z miejscem zamieszkania pozwanego, jeśli osoba pozwana nie ma miejsca zamieszkania to miejsce jego pobytu.

Bardzo ważne jest to, aby w pozwie umieścić informację o tym, na kogo płacone są świadczenia alimentacyjne, jaka jest ich kwota, sygnaturę akt oraz organ, który wydał orzeczenie. Do pozwu należy również dołączyć wyrok o zasądzeniu alimentów.

Możliwe jest zabezpieczenie postępowania egzekucyjnego, w rzeczywistości jest to bardzo trudne, gdyż potrzebne będzie wysokiego stopnia uwiarygodnienie powództwa. Prawo do złożenia pozwu o uchylenie świadczeń alimentacyjnych ma osoba zobowiązana na mocy orzeczenia sądu lub umowy do uiszczenia alimentów.

W pozwie konieczne jest określenie przedmiotu sporu, czyli w tym wypadku jest to kwota pieniężna stanowiąca sumę świadczeń alimentacyjnych należnych za jeden rok. Bardzo ważne jest to, aby uzasadnić faktyczne okoliczności, które mają znaczny wpływ na zmianę stosunków, a tym samym mają wpływ na rozstrzygnięcie sprawy.

Również duży wpływ na decyzję mają dowody, które poprą żądanie. Można również w tym celu powołać świadków. Którzy potwierdzą ta sytuację. Konieczne będzie uiszczenia opłaty, wysokość tej opłaty zależy od wysokości sporu.

nnbobak