Zdrowie » Uroda
Pozytywne właściwości soku z kiszonych buraków
Zobacz więcej zdjęć » |
Cenne właściwości
Nie od dziś wiadomo, że buraki wyróżniają się wysoką zawartością witamin oraz składników mineralnych. Z uwagi na ogromną ilość witaminy C, nie tylko podnoszą odporność, ale również chronią przed licznymi infekcjami. Co ważne, wspomniana witamina nie tylko wywiera pozytywny wpływ na układ odpornościowy, ale również funkcjonuje jako przeciwutleniacz, spowalniając procesy starzenia się skóry. Duża zawartość potasu i magnezu przyczynia się natomiast do lepszej pracy układu nerwowego. Z kolei kwas foliowy, tak niezbędny w przypadku kobiet w ciąży, uchroni przed wadami rozwojowymi u płodu. Buraki wykazują się jeszcze inną, jakże cenną funkcją. Obniżają poziom ciśnienia krwi oraz cholesterolu, chroniąc układ krążenia przed wieloma niebezpiecznymi chorobami. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i jako sok z kiszonych buraków.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak się okazuje, opisywane warzywo idealnie sprawdzi się w roli kawy i napojów energetycznych. Wszystko z uwagi na ogromną zawartość azotanów, które wykazują się umiejętnościami rozszerzającymi naczynia krwionośne, dzięki czemu lepiej dotleniają komórki ciała. W ten sposób nie tylko poprawiają ogólną kondycję fizyczną organizmu, ale również zdolność do zapamiętywania i koncentracji.
Sok z kiszonych buraków - dlaczego warto pić?
Pod wpływem procesu kiszenia, zwiększeniu ulega ilość witamin z grupy B. W rezultacie, buraki nie tylko skutecznie leczą niedokrwistość, ale również łagodzą objawy depresji i bezsenności. Chronią przed bolesnymi skurczami mięśni, wywierając pozytywny wpływ na leczenie chorób skóry. Uzupełniają niedobory witamin B6 i B12.
Jak przygotować sok z kiszonych buraków?
Do przyrządzenia mikstury potrzebny będzie słój o pojemności 3 l, 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 l przegotowanej wody, liść laurowy, ziele angielskie oraz 1 łyżeczka soli.
Obrane warzywa kroimy w grubą kostkę, wkładamy do słoja wraz z czosnkiem i przyprawami. Zalewamy wodą, przysypując łyżeczką soli. Zakrywamy ściereczką, umieszczając naczynie w ciepłym, zaciemnionym miejscu, na okres około 4-5 dni. W momencie, kiedy na wierzchu zacznie gromadzić się piana, sok z kiszonych buraków jest gotowy. Kwas przelewamy do butelki i odstawiamy do lodówki lub piwnicy.
Nadesłał:
brenna
|
Komentarze (0)