Dom » Budownictwo

Próżniowe pakiety szybowe od Guardian Glass otwierają świat nowych możliwości

Firma Guardian Glass opracowała innowacyjną technologię, która zrewolucjonizowała metodę produkcji szkleń o wysokich parametrach.

Przełomowa technologia spełnia wymogi dotyczące wydajności energii cieplnej. Dotychczas była z powodzeniem stosowana w chłodnictwie komercyjnym jednak wciąż pojawiają się nowe możliwości wykorzystania jej przez inne branże.

Guardian Vacuum IG™ powstaje poprzez hermetyczne łączenie ze sobą dwóch szyb. Pomiędzy dwiema w pełni hartowanymi szybami powstaje próżnia. Dodatkowo szyby są oddzielone od siebie niemalże mikroskopijnej wielkości słupkami. Podczas tworzenia próżni dochodzi do usunięcia spomiędzy szyb wszystkich zbędnych gazów. W ten sposób rozwiązuje się związany z ich obecnością problem przewodnictwa i konwekcji, co znacznie poprawia właściwości termoizolacyjne szkła.

W porównaniu ze standardową potrójną szybą zespoloną* (IGU), szklenie Guardian Vacuum IG jest cieńsze i lżejsze. Charakteryzuje się ono także lepszymi właściwościami termoizolacyjnymi, wyższym współczynnikiem przepuszczalności światła widzialnego i mniejszym odbiciem. Właściwości termoizolacyjne szklenia Guardian Vacuum IG pozostają niezmienne niezależnie od kąta montażu (szklenie montowane pionowo lub poziomo).

Ponadto szklenie Guardian Vacuum IG jest w pełni hartowane, co czyni je doskonałym wyborem wszędzie tam, gdzie spełnione muszą być standardy dotyczące bezpieczeństwa.

Sukces w chłodnictwie

Szklenie Guardian Vacuum IG po raz pierwszy zastosowano w drzwiach komercyjnych szaf chłodniczych. Nasz produkt znacznie poprawił komfort robienia zakupów, stwarzając możliwość niczym niezakłóconego oglądania chłodzących się towarów.

Greg Kemenah, Director w Guardian Vacuum IG komentuje:

„Guardian Vacuum IG™ od Guardian jest przełomowe pod względem innowacji. Szklenie uszczelniane próżniowo wykorzystujące powłoki niskoemisyjne może osiągnąć właściwości termoizolacyjne na poziomie R-12 (oznacza to, że jego wartość Ug wynosi 0,47W/m2K)** dla profilu o grubości jedynie 8,3 mm. Tym samym otrzymujemy szybę zespoloną, która jest 75% cieńsza, lżejsza o 33%, a jej parametry przekraczają wartości typowe dla potrójnych szyb zespolony z powłokami niskoemisyjnymi*.

W miarę jak zaostrza się prawo budowlane na całym świecie, Guardian Vacuum IG stwarza szereg możliwości oraz zastosowań dla innych branż, a zwłaszcza branży produkcji okien. W Stanach Zjednoczonych istnieje już możliwość zamówienia nowych okien wyposażonych w Guardian Vacuum IG. Możliwa jest także wymiana dotychczasowego szklenia na Guardian Vacuum IG w ramach modernizacji okien.

Guardian Glass zaprezentuje swoje ostatnie innowacje, włącznie z nowym szkłem przyciemnianym elektronicznie, na targach BAU w hali C3/ Stoisko 308 (14-19 Styczeń 2019 – Monachium, Niemcy). www.guardian-possibilities.com

flypr