Technologie » Komputery

QXL/Allegro pierwszym na świecie nabywcą produktu HP Oracle Database Machine

Firma QXL Polska, właściciel portalu aukcyjnego Allegro.pl, dokonała zakupu zestawu do budowy hurtowni danych, oferowanego przez Oracle od września 2008 roku pod nazwą HP Oracle Database Machine. W skład zakupionej konfiguracji wchodzi także serwer pamięci masowej HP Oracle Exadata Storage Server.

HP Oracle Database Machine został oficjalnie zaprezentowany podczas konferencji Oracle OpenWorld 2008. Jest to pierwszy produkt z kategorii sprzętu komputerowego, jaki został włączony do oferty Korporacji Oracle od samego początku jej istnienia.

Zestaw zawiera wszystkie komponenty potrzebne do zbudowania dużej hurtowni danych, przygotowanej do przetwarzania wielu terabajtów danych i składa się z oprogramowania Oracle (serwery bazy danych i wybrane przez nabywcę opcje dodatkowe, system zarządzania pamięcią masową) oraz sprzętu komputerowego dostarczonego przez firmę Hewlett-Packard (serwery bazodanowe DL360 G5 oraz serwer pamięci masowej HP ProLiant DL180). W czasie testów obciążeniowych, maszyna HP-Oracle wykazała się szybkością przetwarzania transakcji przeciętnie 10 razy wyższą niż klasyczne systemy stosowane w hurtowniach danych.

QXL Polska jest największą firmą z sektora e-commerce w Europie Wschodniej i drugą co do wielkości firmą z branży aukcji internetowych na świecie (po eBay). Firma jest własnością grupy mediowej Naspers, mającej siedzibę w Republice Południowej Afryki.

W związku z dynamicznym wzrostem biznesu w Polsce oraz koniecznością gromadzenia i przetwarzania coraz większych ilości danych, firma podjęła decyzję o zainstalowaniu dużej hurtowni danych, mogącej bez problemu obsłużyć wolumen o rozmiarze ok. 8 terabajtów z szybkością przynajmniej 2000 transakcji na sekundę. Kiedy została ogłoszona dostępność produktu HP Oracle Database Machine, kierownictwo IT firmy QXL Polska (CIO Christian Maar oraz Rafał Kudliński, Head of Data Warehouse Department) zdecydowało się na zakup tego właśnie rozwiązania uznając, że najlepiej spełni ono wszystkie jej oczekiwania.

Zestaw HP-Oracle przeszedł wcześniej pomyślnie serię testów w niemieckim koncernie Quelle, co okazało się wystarczającą referencją dla QXL Polska. Propozycja HP i Oracle pokonała oferty firm IBM, Teradata oraz Netezza. Instalacja rozwiązania jest wspierana przez konsultantów Oracle Polska.

Hurtownia danych oparta na HP Oracle Database Machine jest fizycznie zlokalizowana w ośrodku obliczeniowym Allego.pl umiejscowionym w Poznaniu. Komponenty tworzonego rozwiązania, to:

* HP Oracle Database Machine (Full Rack), posiadająca 8 HP Database Servers (2 Quad Core Intel CPU), 14 Exadata Storage Servers (każdy zawiera 12 dysków SAS 450GB);

* Oracle DB Enterprise Edition, oprogramowanie klastrowe RAC, partycjonowanie na 12 procesorów;

* Oprogramowanie Exadata Storage Software w wersji na 120 dysków HDD.

Wypowiedzi towarzyszące

"Ponieważ biznes naszej firmy w Polsce rośnie od jakiegoś czasu w tempie 40% rocznie, wystąpiła pilna potrzeba zainstalowania hurtowni danych o wielkiej pojemności oraz bazy danych o szczególnie dużej wydajności" - mówi Christian Maar, CIO w firmie QXL/Allegro. - "Kiedy Larry Ellison ogłosił dostępność produktu HP Oracle Database Machine, od razu byliśmy przekonani że jest to dla nas najwłaściwsza architektura. Oczywiście bycie pierwszym klientem na świecie niesie ze sobą duże ryzyko, jednak podjęliśmy wyzwanie mając zapewnienie firmy Oracle, iż dostarczy nam najlepszą dostępną pomoc techniczną i wsparcie, jeśli będzie ono potrzebne. Gdy rozwiązanie będzie już dokładnie sprawdzone, będziemy rekomendowali jego instalację także w innych podmiotach grupy Naspers, której częścią jest Allegro.pl".

"Budowa hurtowni danych w oparciu o rozwiązanie HP-Oracle Database Machine w firmie QXL Poland jest dla Oracle Polska projektem szczególnie prestiżowym. Potwierdza on konsekwencję w trwającej ponad dwa lata współpracy obu firm, której efektem była ubiegłoroczna migracja platformy bazodanowej z bazy MySQL na Oracle Database" - mówi Marcin Bawor, Dyrektor sprzedaży technologii do sektora telekomunikacyjnego i mediów w Oracle Polska. "Projekt jest ogromnym wyzwaniem dla Oracle, jednakże biorąc pod uwagę kompetencje specjalistów Allegro.pl i Oracle Polska oraz fakt, iż dostarczamy kompletne rozwiązanie sygnowane przez dwie wiodące firmy informatyczne: Oracle i HP, bazujące na sprawdzonych technologiach software'wych i sprzętowych, jesteśmy pewni sukcesu. HP Oracle Database Machine jest obecnie najwydajniejszym rozwiązaniem na świecie do budowy dużych hurtowni danych, a taka właśnie powstaje w Poznaniu".

Więcej informacji

Pamięć masowa Exadata:

Zestaw HP Oracle Database Machine:

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle jest zarejestrowanym znakiem towarowym korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Kontakt Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle