Gospodarka » Żywność
Recepta na słoneczne menu all'Italiana – suszone pomidory marki Ponti
Zobacz więcej zdjęć » |
Soczyste i dojrzałe pomidory to nieodłączny element włoskiej kuchni. Choć ich prawdziwie bogaty aromat towarzyszyć nam może zaledwie przez kilka miesięcy w roku, to poza sezonem równie doskonałą propozycją staną się suszone na słońcu pomidory marki Ponti, które dostępne są zarówno w saszetce, jak i w oleju. Wystarczy dodać do przepisu zaledwie kilka smakowitych i pełnych słońca kawałeczków, aby cieszyć się niezapomnianą nutą apetycznych pomidorów przez cały rok.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Soczysty kąsek
Suszone pomidory, choć czasem zdawać się mogą specjałem nieco egzotycznym, od lat podbijają podniebienia wszystkich wielbicieli włoskich smaków. Same w sobie stanowią niezwykłą przystawkę, natomiast wykorzystywane w roli przyprawy potrafią zaskoczyć niejednego znawcę wyrafinowanych dań. Marka Ponti, która powstała na fundamentach stworzonej blisko 150 lat temu rodzinnej firmy, specjalizuje się w przygotowaniu tego smakowitego dodatku aż na dwa sposoby – w saszetce oraz w oleju. Wybierając pierwszy wariant należy pamiętać, aby przed podaniem zanurzyć płatki pomidorów w gorącej wodzie na około 2 minuty. Z kolei decydując się na drugą z propozycji możemy delektować się tym specjałem od razu po wyjęciu pomidorów ze słoiczka. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura sprawiła, że suszone na słońcu pomidory marki Ponti odznaczają się wyjątkowo wysoką jakością oraz nieporównywalnymi względem produktów konkurencyjnych walorami smakowymi. Wytrawny i intensywny aromat, przełamany delikatnie dymną nutą pozwoli w nietypowy sposób wzbogacić oszczędne w składniki przepisy oraz stanie się wyśmienitą przystawką serwowaną podczas letnich przyjęć.
Ze szczyptą wyrafinowania
Słoiczek lub saszetka suszonych w słońcu pomidorów marki Ponti to dodatek, który powinien znaleźć się w spiżarni każdego szanującego się szefa kuchni. Już niewielka ilość tej pokrojonej w drobne kawałeczki delicji pozwoli szybko wzbogacić znane przepisy na włoską pastę, czy makaronowe zapiekanki. Ponadto intensywny smak suszonych pomidorów apetycznie skomponuje się zarówno z grzankami, tostami, jak i z królową włoskiej kuchni – chrupiącą pizzą z parmezanem, oliwkami i listkami świeżej bazylii. Miseczka suszonych w słońcu pomidorów marki Ponti pozwoli nam również zabłysnąć w czasie domowych przyjęć, stając się wyrafinowaną antipasto, która ożywi swą barwą i aromatem talerz wędlin oraz serów podawanych z kieliszkiem czerwonego, bądź białego wina. Ponadto, wysokiej jakości olej słonecznikowy, w którym zanurzone są suszone pomidory Ponti, możemy z powodzeniem wykorzystać podczas przygotowywania innych dań np.: jako marynatę do grillowanych warzyw, dressing do sałatki, czy też do smażenia mięs. Charakterystyczny posmak suszonych pomidorów, nada potrawą soczystości i wyrazistości.
Suszone w słońcu pomidory marki Ponti wzbudzą ciekawość zarówno wszystkich miłośników kulinarnych odkryć, jak i domowych smakoszy, którzy nieustannie poszukują oryginalnych, uniwersalnych i zaskakująco apetycznych produktów, pozwalających szybko i skutecznie udoskonalać zarówno własne, jak i znane od pokoleń przepisy.
Nadesłał:
flypr
|
Komentarze (0)