Firma » Praca

Rekrutacja i selekcja pracowników - samodzielnie czy z pomocą specjalistów

Jak maksymalnie zoptymalizować proces rekrutacji? Rekrutacja i selekcja pracowników może wkroczyć na całkiem inny level. Więcej informacji w artykule.

Kiedy prowadzony przez nas biznes zaczyna się szybko rozrastać, przychodzi taki moment, w którym potrzebujemy więcej rąk do pracy. Poszukiwanie pracowników jest czasochłonne. Możemy samodzielnie przeprowadzić cała procedurę lub skorzystać z pomocy agencji rekrutacyjnej.

Samodzielne poszukiwanie pracowników

Takie rozwiązanie sprawdzi się w przypadku mikro-firmy. Rekrutacja i selekcja pracowników zajmie prawdopodobnie kilka miesięcy. Aby ten proces przebiegł sprawnie warto dokładnie określić nasze oczekiwania względem przyszłego pracownika. Dzięki temu selekcjonowanie zgłoszonych aplikacji będzie łatwiejsze i szybsze.
Wadą takiego rozwiązania jest konieczność poświęcenia czasu tylko na to. Przez to osoba odpowiedzialna za zatrudnienie nowej osoby ma mniej czasu na swoje podstawowe obowiązki. Duże firmy posiadają często własny dział HR, dlatego dla nich samodzielne poszukiwanie pracowników nie stanowi problemu.

Skorzystanie z usług agencji hr

Skorzystać z usług specjalistów HR w zakresie rekrutacji i selekcji pracowników mogą zarówno małe jak i duże firmy. W obu przypadkach usługa ta oznacza oszczędność czasu, który można przeznaczyć na istotne, codzienne zadania. Ponadto jest to także dużo tańsza opcja niż zatrudnianie dodatkowej osoby, czy tworzenie i utrzymywanie działu wewnątrz firmy. Mamy także pewność, Ze cały proces poszukiwania pracownika zostanie przeprowadzony profesjonalnie, a na koniec otrzymamy listę najlepszych kandydatów do wyboru.

Nie zawsze musimy korzystać z pełni usług firmy HR. Aby zaoszczędzić własny czas wystarczy, gdy zostanie za nas wykonana wstępna selekcja, dzięki której odsiane zostaną aplikacje zupełnie niespełniające wymagań. Zawsze warto rozważyć taką możliwość i skalkulować co dla nas korzystniejsze.

henryk.frolena

• avatar
    ~italents.pl 2016-02-09 22:02:40

Bardzo dobry artykuł poruszający ciekawy problem. W pewnych przypadkach ma sens skorzystanie z usług agencji w innych zaś można zrobić to samemu; oczywiście jeśli ma się jakieś pojęcie gdzie i jak szukać odpowiednich osób.