Gospodarka » Żywność
Różnorodność warzyw w sałatce d’aucy
Zobacz więcej zdjęć » |
Swą stale rosnącą popularność sałatki zawdzięczają przede wszystkim nieskończonej możliwości kompozycji, zależnej jedynie od indywidualnych upodobań i kulinarnej wyobraźni. Mogą stanowić lekkie przekąski, zdrowe dodatki do mięsa z rusztu, a także dania główne – gdy dodamy do nich na przykład kawałki grillowanej piersi kurczaka. Ich wielką zaletą jest to, że uzupełniają naszą dietę o zestaw niezbędnych witamin i minerałów. Sałatki są szczególnie popularne w okresie wiosenno – letnim obfitującym w świeże jarzyny i kojarzonym z grillem oraz piknikami. Ponieważ doskonale komponują się z pieczoną karkówką, żeberkami, skrzydełkami kurczaka, kiełbasą czy też kaszanką, zastępują wówczas tradycyjnie jedzone do mięsa ziemniaki.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Pomysłów na sałatki jest tak dużo, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Przyrządzamy je nie tylko z jarzyn świeżych, ale również tych z puszki – szczególnie wtedy, gdy mamy mało czasu na obróbkę składników lub możemy kupić atrakcyjną i smaczną, gotową mieszankę. Równowagę składników w sałatce osiągamy pamiętając, by zestawiać ze sobą różnorodne produkty – zarówno pod względem rodzajowym, jak i kolorystycznym. Taka właśnie jest Sałatka Macedońska d’aucy. W jej skład wchodzą: pomarańczowa marchew, żółta kukurydza oraz jarzyny zielone – fasolka szparagowa, groszek i ziarno fasolki. Dzięki temu, że całą Sałatkę Macedońską zamknięto w jednej puszce d’aucy, jej przygotowanie jest szybkie i proste. Wystarczy przesypać warzywa z puszki do miseczki i dodać ulubiony sos, by uzyskać zdrowy dodatek do grilla lub obiadu.
Sałatka Macedońska d’aucy dostępna jest od marca 2009 r. w 400 gramowych puszkach, w cenie około 3,40 zł brutto/szt. Wszystkie puszki d’aucy zaopatrzone są w system łatwego otwierania.
Osobom, które chciałyby skomponować bardziej pożywną kompozycję firma d’aucy proponuje przepis na „Sałatkę z rodu Macedonii”:
Składniki na 4 porcje:
- sałatka macedońska d’aucy – 800 g (2 puszki)
- czerwona papryka – 500g
- jajka – 3 sztuki
- żółty ser – 60g
- oliwa z oliwek – 30ml
- ocet winny – 1 łyżeczka
- natka pietruszki – ½ pęczka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, a gdy ostygną pokrój je w kostkę. Pokrój w paski paprykę oraz żółty ser. Wymieszaj przygotowane składniki z odcedzoną sałatką macedońską d’aucy. Dodaj oliwę z oliwek, ocet winny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość posyp świeżą natką pietruszki.
Średnia wartość odżywcza 100g produktu w puszcze Sałatka Macedońska d’aucy:
Wartość kaloryczna – 43,9 kcal i 186 kJ
Białko – 2,7 g
Węglowodany – 6,7 g
Tłuszcz – 0,7 g
Komentarze (0)