Gospodarka » Żywność
Rozsmakuj się w Świętach!
Zobacz więcej zdjęć » |
W okresie Świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach pojawiają się najsmaczniejsze potrawy – bigos ze śliwkami, smażony karp, sos grzybowy, a także czerwony barszcz z uszkami. Te popularne dania przygotowywane są niemal w każdym domu. Nie od dziś wiadomo, że aby potrawy były smaczne, potrzebne są różnorodne dodatki oraz dobrze dobrane przyprawy.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W przedświątecznych przygotowaniach warto sięgnąć po produkty Podravki. W bogatej ofercie firmy odnajdziemy mieszanki wonnych przypraw i ziół, które pozwolą wydobyć smak i aromat bożonarodzeniowych potraw. Niezastąpionym dodatkiem w kuchni okaże się Vegeta do bigosu. Zawarte w niej składniki – majeranek, kolendra, rozmaryn, czerwona papryka oraz imbir sprawią, że tradycyjny bigos nabierze nowego charakteru. Podravka poleca również aromatyczną Vegetę do ryb z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i bazylii, która dobrze sprawdzi się podczas przyrządzania świątecznego karpia czy pstrąga. Z kolei do pierogów z grzybami, a także do grzybowych sosów doskonale pasuje mieszanka Vegeta Natur do dań z grzybów skomponowana m.in. na bazie tymianku, rozmarynu oraz oregano.
Przyprawy z linii Vegeta do… oraz Vegeta Natur do… dostępne są w sklepach na terenie całego kraju w wygodnych saszetkach o gramaturze 20 g w cenie 1,70 zł/szt. (Vegeta do…) i 2 zł/szt. (Vegeta natur do…).
Na rodzinne święta Podravka poleca przepis na Tradycyjny bigos z wiejskim smakiem – jedną z najpopularniejszych potraw na świątecznym stole:
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg słodkiej kapusty
- 1 litr wywaru wołowego
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 600 g mięsa wieprzowego
- 200 g wędzonego boczku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 50 g suszonych śliwek
- 2 cebule
- ½ opakowania Vegety do bigosu
- Liść laurowy, majeranek, sól i pieprz
Sposób przygotowania: Kapustę słodką posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia ok. 1 godziny. Namoczyć śliwki. Mięso podzielić na małe kawałki i dobrze obsmażyć wraz z cebulą i boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać przygotowane mięso, kiełbasę i śliwki. Całość zalać wywarem połączonym z koncentratem pomidorowym. Dodać Vegetę do bigosu i gotować na małym ogniu 2-3 godziny, często mieszając. Do bigosu możemy także dodać suszone grzyby.
W ofercie firmy Podravka odnajdziemy także wiele innych produktów pomocnych podczas świątecznych przygotowań w kuchni, m.in. sosy i przeciery pomidorowe, makarony, uniwersalną przyprawę Vegeta, susze warzywne marki Warzywko, a nawet miód.
Komentarze (0)