Dom » Budownictwo

Rozwój budownictwa przemysłowego w XX wieku

Na przestrzeni wielu lat budownictwo przemysłowe posiadało konstrukcję murowaną, która zapewniała długowieczność, trwałość oraz stabilność wznoszonych w ten sposób budynków.

Jednak postęp technologiczny pozwala obecnie tworzyć obiekty w konstrukcji stalowej, które również charakteryzują się trwałością oraz szybkością budowy. Takie nieruchomości są coraz częściej wybieranym rozwiązaniem przez inwestorów z niemal wszystkich gałęzi gospodarczych.

Pierwsze hale stalowe sięgają końca XIX wieku

Mimo, że w ubiegłym wieku w Polsce budownictwo przemysłowe oparte było głównie na technologii murowanej, to już wtedy stalowe konstrukcje cieszyły się bardzo dużą popularnością na całym świecie. Jeszcze wcześniej, bo w wieku XIX, a konkretnie w 1889 roku do użytku została oddana jedna z pierwszych hal stalowych. Była to Hala Maszyn, która została stworzona z myślą o Wystawie Światowej. Obiekt ten miał 427 metrów długości, 117 metrów szerokości oraz 46 metrów wysokości.

Hale stalowe we współczesnym przemyśle

Obecnie coraz większe uznanie wśród przedsiębiorców zdobywają hale stalowe m. in. z uwagi na szybkość wykonywania całej inwestycji oraz sprawne oddanie obiektu do użytku. Z konstrukcji stalowych mogą być wytwarzane zarówno budynki produkcyjne, jak również hale magazynowe oraz biurowce. Zastosowanie nowoczesnych technologii pozwala na dostosowanie każdego obiektu pod kątem jego przeznaczenia. Producent hal stalowych (https://www.borga.pl/hale-stalowe/), który od wielu lat zajmuje się konstruowaniem takich obiektów bardzo dobrze zna potrzeby klientów oraz wie jaką specyfikację powinien posiadać budynek, który będzie np. wykorzystywany do produkcji. Takie obiekty są bardzo podatne na obciążenia powstałe na skutek pracujących w nich maszyn. Z tego względu muszą mieć odpowiednio zaprojektowane fundamenty, które mają ogromny wpływ na stabilność i trwałość całej konstrukcji, a co za tym idzie – na bezpieczeństwo ich użytkowania.

Coraz większą popularnością cieszą się hale rolnicze konstruowane ze stali

Przedsiębiorcy chcący rozwijać swoje firmy potrzebują większej przestrzeni produkcyjnej. Rolnicy, którzy również zamierzają zwiększyć swoją działalność także muszą posiadać duże przestrzenie magazynowe, w których będą mogli przechowywać płody rolne oraz inne, wytwarzane w gospodarstwie produkty. Jednak na tym rola hali stalowych w rolnictwie się nie kończy. Takie konstrukcje są idealną alternatywą dla tradycyjnych garaży, ponieważ pozwalają na garażowanie wszystkich maszyn rolniczych, nawet tych o dużych rozmiarach (np. kombajny zbożowe) oraz pozostałych sprzętów. Dzięki temu wszystkie ruchomości mogą być zachowane w idealnej kondycji przez długie lata. Borga to producent hal stalowych konstruujący obiekty, w których może odbywać się hodowla zwierząt. Wdrożenie nowoczesnych technologii pozwala na zapewnienie najwyższych standardów z zakresu bezpieczeństwa oraz higieny co sprawia, że chów zwierząt przebiega w warunkach zgodnych ze wszystkimi unijnymi normami.

slawek