Dom » Budownictwo

Rury bez lodu – zestaw przeciwoblodzeniowy firmy Armacell

Nadchodząca zima może być sporym problemem dla domowej instalacji wodnej. Szczególnie w przypadku nieogrzewanych piwnic czy domków letniskowych, ujemna temperatura powodująca zamarzanie wody w rurach może być sporym problemem.

Kable grzewcze firmy Armacell pozwolą nam zabezpieczyć instalację wodną tak, by nie straszna jej była nawet najsroższa zima.

Zamarzanie wody w instalacji, to problem z którym często muszą borykać się właściciele nieogrzanych piwnic lub domków letniskowych. I nie chodzi tu bynajmniej tylko o fakt, że spadek temperatury może spowodować brak wody w kranie. Zamarzająca ciecz ulega bowiem rozszerzeniu co może prowadzić do rozszczelnienia instalacji, a w konsekwencji – do uciążliwego i kosztownego remontu. Dlatego też często, zanim nadejdą mrozy, wiele osób spuszcza wodę z nieużywanych w zimie instalacji. Czy jest to jednak jedyne wyjście? Oczywiście, że nie. Dzięki kablom grzewczym firmy Armacell będziemy mogli zapomnieć o tym problemie.

Koniec z zamarzaniem

Zestaw przeciwoblodzeniowy firmy Armacell pozwala zapobiec zamarzaniu wody wewnątrz rur instalacji. Składa się on z kabla grzewczego, przewodu zasilającego oraz czujnika temperatury wyposażonego we włącznik. Standardowa wtyczka w jaką został wyposażony pozwala łatwo i bezproblemowo podłączyć go do sieci elektrycznej, bez konieczności dokonywania kłopotliwych modyfikacji czy prowadzenia uciążliwych prac instalacyjnych. Pozwala to w prosty sposób zabezpieczyć przed działaniem mrozu rury, kryzy, zawory, kanalizację itp. Dzięki wbudowanemu w strukturę przewodu bimetalicznemu włącznikowi zestaw przeciwoblodzeniowy Armacell nie wymaga każdorazowej interwencji użytkownika – system sam aktywuje się, gdy temperatura spadnie poniżej trzech stopni Celsjusza, oraz wyłączy się, gdy osiągnięty zostanie poziom 14 stopni. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko znacznie podnieść komfort używania zestawu przeciwoblodzeniowego Armacell, ale również pozwala zredukować koszty eksploatacji. Dodatkowo, mimo swojej wysokiej skuteczności, charakteryzuje się on niewielkim poborem prądu na poziomie 17 W/mb, dzięki czemu chronić on będzie nie tylko nasze rury ale również domowy budżet.

W ofercie firmy Armacell możemy znaleźć kable o różnej długości, od 2 do aż 49 metrów. Pozwala to zabezpieczyć przed mrozem nawet bardzo rozbudowane i rozległe instalacje. Co więcej, powierzchnia przekroju kabla grzewczego wynosi zaledwie 6,5 mm, co pozwoli bez problemu umieścić go pod powierzchnią izolacji termicznej. Takie rozwiązanie pozwoli nam zmaksymalizować efekt oraz optymalnie wykorzystać moc kabla.
Odpowiednie przygotowanie instalacji wodnej na nadejście zimy to sprawa niewątpliwie bardzo istotna, szczególnie tam, gdzie jest ona narażona na działanie ujemnych temperatur. Zestaw oblodzeniowy firmy Armacell pozwoli nam znacznie skrócić czas tych przygotowań, a dzięki jego skuteczności będziemy mieć pewność, że woda popłynie z naszego kranu nawet w najbardziej mroźne dni.

Zestaw przeciwoblodzeniowy Armacell, cena netto  od 249,69 zł (w zależności od długości kabla)

Dystrybutor: Armacell Poland Sp. z o.o. 55-300 Środa Śląska ul. Targowa 2 tel. 71 3175025 fax 71 3175115
www.armacell.com

Firma „Armacell” swoje początki datuje na rok 1860, kiedy to powstała  spółka – matka „Armstrong Cork”, późniejsza „Armstrong World Industries”. W 1959 firma  podbija  rynek chłodniczy i klimatyzacyjny, innowacyjnym produktem o nazwie Armaflex – elastyczną, profesjonalną izolacją o rewolucyjnych właściwościach na bazie  elastomerów. Rok później firma o nazwie „Armstrong Kork GmBH” zostaje założona w miejscowości Münster w Niemczech, gdzie od 1965 roku rozpoczyna się produkcja Armaflexu. Następne dekady upływają pod znakiem kolejnych sukcesów w branży izolacyjnej. Powstaje Tubolit – elastyczna pianka o zamkniętej strukturze komórkowej na bazie polietylenu. W 2000 roku efektem wykupu części  „Armstrong World Industries” zajmującego się izolacjami, powstaje „Armacell”. W 2006 roku „Armacell” przystąpił do inicjatywy ONZ dotyczącej odpowiedzialnego biznesu kierującego się 10 zasadami z zakresu praw człowieka, praw pracowniczych, ochrony środowiska i przeciwdziałania korupcji. Obecnie  firma specjalizuje  się w produkcji  elastycznych otulin, oferując najbardziej kompletną i kompleksową gamę elastycznych wyrobów do izolacji termicznej, akustycznej, antyroszeniowej i ochronnej przeznaczonych do systemów grzewczych, instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych, wentylacyjnych i  sanitarnych, stając się jednocześnie  światowym liderem w tej dziedzinie. „Armacell' posiada sprawdzone rozwiązania służące do wydajnego ograniczania strat energii, ochrony instalacji układanych wewnątrz konstrukcji budynku oraz poprawy komfortu akustycznego. Priorytetem firmy jest solidność,  niezawodność i najwyższa jakość oferowanych produkt ów, poparta  prawie  150 – letnim doświadczeniem  na rynku izolacji. Ponad 20 fabryk na całym świecie  wraz z trzecią co do wielkości w Środzie Śląskiej, ekipa  wysoko wykwalifikowanych przedstawicieli handlowych oraz doskonały serwis, świadczą nie  tylko o znakomitym profesjonalizmie , ale również szczególnej dbałości o zadowolenie  użytkowników i reputację firmy na rynku izolacji technicznych. Od 2006 roku „Armacell” jest członkiem inicjatywy ONZ o nazwie „UN Global Compact”, dotyczącej odpowiedzialnego biznesu kierującego się 10 zasadami z zakresu praw człowieka, praw pracowniczych, ochrony środowiska i przeciwdziałania korupcji.

flypr