Technologie » Komputery

Serwer Actina Solar 200 X3 w Archiwum Państwowym

Zwycięzcą konkursu „Przetestuj ESET, wygraj serwer Actina Solar” zostało Archiwum Państwowe z Krakowa. Sponsorem nagrody głównej, czyli serwera Actina Solar 200 X3 o wartości prawie 11 tysięcy złotych netto, jest jego producent - firma Action S.A.

Organizatorem konkursu jest firma DAGMA Sp. z o.o., ogólnopolski dystrybutor rozwiązań bezpieczeństwa IT.

Serwer Actina Solar 200 X3 znajdzie swoje zastosowanie w ekspozyturze Archiwum Państwowego w Spytkowicach. Będzie służył nie tylko do standardowej obsługi sieci ale także zostanie wykorzystany w działaniach Systemu Zarządzania Kopiami Cyfrowymi (w skrócie SZKiC) – autorskiego projektu instytucji, mającego na celu digitalizację zgromadzonych materiałów archiwalnych, przechowywanych dotychczas w formie papierowej.

Do głównych zadań archiwów państwowych należy ewidencja, przechowywanie, opracowywanie, zabezpieczanie i udostępnianie cennych materiałów archiwalnych. Wypełnianie tych zadań wymaga odpowiedniego zaplecza technicznego. Cieszymy się, że nasz serwer będzie wspierał funkcjonowanie tak ważnej instytucji - mówi Marcin Bogusz, Pełnomocnik Prezesa Zarządu ds. Zaawansowanych Technologii w firmie ACTION S.A.

Konfiguracja serwera Actina Solar 200 X3

Procesor: 2 x Intel® Xeon® L5609

Płyta główna: Dwuprocesorowa, oparta o chipset Intel 5520

Pamięć: 6GB RAM, (3 x 2GB) DDR3 Registered

Dyski: 2 x 500GB SATA II, 7200rpm

Obudowa: Tower, mieszcząca do 6-ciu dysków

Napęd optyczny: Nagrywarka DVDRW +/-

Peryferia: klawiatura i mysz Logitech

O firmie ACTION S.A.:

ACTION S.A. jest jednym z największych dystrybutorów oraz producentów sprzętu komputerowego w Polsce. Spółka - założona w 1991 roku - jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie od 2006 r. oraz jest członkiem Stowarzyszenia Emitentów Giełdowych.

Przez dziennik "Parkiet" uznana za jednego z najlepszych debiutantów giełdowych w 2006 roku, do dziś jest jedną z dynamiczniej rozwijających się i cieszących się zaufaniem inwestorów spółek z branży IT notowanych na GPW.

ACTION S.A. sprzedaje produkty największych dostawców na świecie (w ofercie ACTION znajdują się produkty 250 producentów). Jest również producentem i dostawcą produktów pod własnymi markami: Actina i ActiveJet. Klientami ACTION S.A. są sprzedawcy detaliczni oraz odbiorcy korporacyjni. Spółka posiada od lat wiodącą pozycję w dziedzinie dostaw do przetargów w sektorze publicznym.

O serwerach Actina Solar:

W 2006 roku firma ACTION S.A. uruchomiła linię produkcji serwerów Actina Solar.

W ofercie serwerów Actina Solar znajdują się zarówno rozwiązania dla małych i średnich przedsiębiorstw, jak i dla instytucji wymagających ogromnych mocy obliczeniowych.

Actina Solar posiada na swym koncie prestiżowe wdrożenia klastrów obliczeniowych w polskich i europejskich instytucjach naukowych. 1132 serwery Actina Solar wspomagają pracę Wielkiego Zderzacza Hadronów w CERN, klastry obliczeniowe zbudowane z rozwiązań tej marki pracują także w Centrum Informatycznym Trójmiejskiej Akademickiej Sieci Komputerowej – TASK (superkomputer Galera), we Wrocławskim Centrum Sieciowo-Superkomputerowym (WCSS) oraz w Poznański Centrum Superkomputerowo-Sieciowym (PCSS).

W ramach każdej z linii serwerów oferowana jest pełna elastyczność w doborze konfiguracji. Do dyspozycji Klientów oddany został konfigurator on-line. Serwery Actina Solar są objęte 3-letnią gwarancją oraz serwisem on-site.

Więcej informacji o marce Actina Solar na: www.actina.pl

Mondaypr