Społeczeństwo » Społeczeństwo

Śląsk Wrocław buduje Przylądek Nadziei

Wrocławski Klub Sportowy Śląsk Wrocław SA – duma Wrocławian i Dolnoślązaków podpisał dziś list intencyjny z Fundacją „Na Ratunek dzieciom z chorobą nowotworową”.

16.11 o godzinie 11.00 w bibliotece Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej przy ul. Bujwida 42 było wyjątkowo gwarno i tłoczno. Stało się tak za sprawą piłkarzy z wrocławskiego klubu Śląsk Wrocław, którzy postanowili pomóc dzieciom.

Prezes klubu Piotr Waśniewski podpisał dziś list intencyjny dotyczący współpracy z Fundacją „Na Ratunek dzieciom z chorobą nowotworową”. Honorowym gościem dzisiejszego spotkania z dziećmi z kliniki był zawodnik drużyny - Przemysław Kaźmierczak. Klub będzie pomagał Fundacji w kampanii promującej numer, pod który można wysyłać smsy, z których dochód zasili konto Fundacji i pomoże w budowie nowej kliniki „Przylądek Nadziei”. Sms o treści „nadzieja” można wysyłać na numer 72 165  I właśnie zieloną koszulkę z tym numerem wrocławski klub przekazał dziś na ręce Agnieszki Aleksandrowicz – Prezes Fundacji „Na Ratunek dzieciom z chorobą nowotworową”. Małym pacjentom kliniki i podopiecznym Fundacji Śląsk Wrocław zadedykuje sobotni mecz z Ruchem Chorzów.

Fundacja ,,Na Ratunek Dzieciom z chorobą nowotworową” istnieje już 19 lat i od początku swojej działalności skupiona jest na zapewnianiu dzieciom chorym na nowotwory najlepszej opieki. Priorytetowym celem fundacji jest zbiórka funduszy na nową siedzibę Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej Akademii Medycznej „Przylądek Nadziei” we Wrocławiu. Właśnie temu celowi służy numer 72 165, pod który każdy może wysłać SMSa. Koszt SMSa to jedynie 2,44 zł. brutto, ale każda złotówka ma ogromną wartość dla ratowanie życia dzieci chorych na raka. Pośród wielu potrzeb, jakie fundacja stara się zaspokoić są kosztowne leki, zabiegi medyczne i sprzęt diagnostyczny. Organizacja dba też o to, by dzieci miały szansę choć na chwilę zapomnieć o swojej ciężkiej chorobie. Organizuje więc wycieczki, happeningi, spotkania z gwiazdami muzyki i telewizji oraz wiele innych przedsięwzięć, umilających dzieciom pobyt w szpitalu. Na spotkanie z Przemysławem Kaźmierczakiem przyszło dziś wiele dzieci. Czekały na niego z niecierpliwością i już od rana martwiły się – jak powiedziała na spotkaniu Prof. Alicja Chybicka - czy poranny lekarski obchód i zabiegi medyczne nie pokrzyżują im planów. Przemek każdemu z maluchów wręczył maskotkę klubu i rozdał wiele autografów. Powiedział też wszystkim małym pacjentom, że darzy ich niezwykłym szacunkiem, ponieważ on walczy tylko na boisku, a oni walczą na co dzień  o zdrowie i życie. Radości i uśmiechom nie było końca. Tym bardziej, że Prezes klubu zaprosił dzieci na sobotni mecz.

„Bardzo dziękujemy zarządowi i zawodnikom Śląska Wrocław za wsparcie naszych działań. Mam nadzieję, że dzisiejszy widok uśmiechniętych twarzy naszych podopiecznych jest  dodatkowym powodem, dla którego warto pomagać. Z naszych piłkarzy jesteśmy dumni nie tylko za ich sportowe starania na boisku, ale też za wielkie serca dla chorych dzieci i szczerą chęć pomocy Fundacji. Jesteśmy bardzo wdzięczni za pomoc przy promocji idei budowy nowej kliniki i charytatywnego numeru SMS. Wierzymy, że postawa naszych piłkarzy zmobilizuje również kibiców do wysłania SMSa. I oczywiście trzymamy kciuki za wynik sobotniego meczu” – mówi Aleksandrowicz.

k.gromada