Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Sokoterapia dla zdrowia
Zobacz więcej zdjęć » |
Rośnie nasza zdrowotna świadomość, coraz częściej stawiamy na naturalne metody poprawiające stan zdrowia i jakość życia. Bardziej cenimy work-life balans, aktywność fizyczną i odpoczynek. Przykładamy większą dbałość do zdrowego stylu życia i mądrego odżywiania, opierając dietę na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach. Doskonałe efekty przynosi picie zdrowych soków, świeżo-wyciskanych i bez dodatku cukru oraz konserwantów, więc i one zyskują popularność. Widać to w restauracji hotelu Manor House SPA - Best Hotel SPA 2023, gdzie propozycje z karty „Sokoterapia” cieszą się zainteresowaniem gości.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
- W naszej restauracji serwujemy ożywioną wodę, na jej bazie powstają też napoje i potrawy. Można skosztować tłoczonych na zimno soków z okolicznych sadów oraz zdrowych smoothie z karty „Sokoterapia”. Znajdują się w niej m.in. takie propozycje: Krok do Zdrowia, Eliksir, Strażnik Wagi Pogromca Stresu, Łyk Orzeźwienia, Sekret Oczyszczenia czy Zielony Eliksir. Przy czym chodzi nam nie o specjalistyczną terapię sokami – jeśli ktoś chce leczyć w ten sposób jakąś dolegliwość, niech koniecznie robi to pod okiem lekarza, bo terapia powinna być indywidualnie dopasowana do potrzeb, niedoborów czy nietolerancji pokarmowych – a pokazanie różnorodności soków wyciskanych z warzyw i owoców oraz ich walorów smakowych. Chcielibyśmy zainspirować naszych Gości do wprowadzenia nawyku picia wyciskanych soków, do urozmaicania ich diety o nie, również po powrocie do domu. – mówi Małgorzata Figarska, Szefowa Gastronomi w hotelu Manor House SPA.
Wśród korzyści sokoterapii warto wymienić: odciążenie układu pokarmowego, oczyszczenie organizmu, poprawienie pracy układu immunologicznego, pozbycie się zaparć, bóli głowy czy przewlekłego zmęczenia. Soki ze świeżych warzyw i owoców zawierają tak potrzebne organizmowi witaminy i minerały (przy czym przyswajalność witamin i mikroelementów z soków jest większa niż ze spożywania całych warzyw i owoców), a także błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, pomaga w regulacji przemiany materii i w przetwarzaniu pożywienia w energię. Soki wzmacniają też odporność na choroby i poprawiają samopoczucie, są niezbędne do budowy i odbudowy układu kostnego, wspomagają pamięć i koncentrację. Jako, że są bogate w antyoksydanty, wstrzymują proces starzenia się organizmu, dzięki np. beta-karotenowi skóra wygląda młodziej, a witaminy: C, E, K, potas i żelazo wpływają na elastyczność i blask włosów. Zielone warzywa (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż) zawierają dużą ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo. Ponadto soki działają zasadowo, a więc neutralizują zakwaszanie organizmu i poprawiają pracę nerek, wypłukując z organizmu toksyny.
Chętnie używane składniki świeżych soków to: szpinak, jarmuż, brokuł, sałata, natka pietruszki, seler naciowy i korzeniowy, ogórek, marchew, burak i różne owoce (jabłko, cytryna, pomarańcza, grejpfrut, arbuz). Za najbardziej wartościowe warzywa uchodzą brokuł i jarmuż, które zawierają bogactwo siarki, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, manganu i jodu. Ich składniki wzmacniają kości, stawy, wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek.
Pełne zdrowia pozycje z karty „Sokoterapia” Manor House:
- Krok do Zdrowia - obniża ciśnienie krwi, wspomaga działanie nerek, wspiera metabolizm,
- Eliksir Harmonii - wzmacnia, oczyszcza, reguluje, wspomaga odporność,
- Strażnik Wagi - oczyszcza, wspomaga spalanie tłuszczu, hamuje apetyt,
- Pogromca Stresu - usprawnia krążenie, dodaje energii, wspiera układ nerwowy,
- Łyk Orzeźwienia - orzeźwia, gasi pragnienie, zapobiega zmęczeniu,
- Strażnik Zdrowia - wspomaga odporność, ułatwia wchłanianie żelaza,
- Sekret Oczyszczenia - oczyszcza z toksyn, zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie,
- Zielony Eliksir - uzupełnia dietę w składniki odżywcze, wspomaga odporność, zapobiega zakwaszaniu.
- Od początku funkcjonowania naszego kompleksu, przyświeca nam holistyczna filozofia, która traktuje organizm człowieka jako całość. Skupiliśmy się na tworzeniu miejsca, gdzie dbamy o Gości na każdym poziomie, od relaksu w bliskości przyrody i dobrych sił natury, przez służące zdrowiu i urodzie naturalne metody i terapie w Gabinetach Bioodnowy, po jedzenie. Prawdziwe jest bowiem powiedzenie: „jesteś tym, co jesz”. Organizm wykorzystuje składniki pokarmu do budowy, regeneracji i funkcji życiowych, a nieprawidłowy sposób żywienia wpływa na rozwój chorób. Dlatego też w naszej restauracji propagujemy dania wegańskie, opracowaliśmy autorską Dietę Życia, która łączy zdrowe style odżywiania i Menu degustacyjne Smaki Lasu. Wykorzystujemy lokalne produkty, takie jak: jaja od kur z wolnego wybiegu, kiszonki, miody oraz ożywioną wodę i naturalne soki – tłumaczy Dorota Tokarska, Dyrektor Marketingu hotelu Manor House SPA.
Aby dieta sokowa była zdrowa, jak we wszystkim, należy zachować umiar i rozwagę. Na przykład nadmiar szczawianów, które zawierają szpinak i burak, może odwapniać kości, dlatego ważna jest różnorodność. Warto też stawiać na ekologiczne, dobrej jakości produkty (niektóre warzywa bulwiaste mają tendencję do magazynowania metali ciężkich). Kupując gotowe soki zwracajmy uwagę na skład (omijajmy te dosładzane, ze sztucznymi dodatkami i konserwantami).
www. manorhouse.pl/kuchnia
Komentarze (0)