Technologie » Internet

Stanusch Technologies uruchamia system oparty o potężną sieć neuronową

Spółka Stanusch Technologies zrealizowała prestiżowy projekt inteligentnego systemu wspierania pracy dla jednej z największych polskich porównywarek cenowych.

Stworzony przez Stanusch Technologies system oparty o sztuczną inteligencję, analizuje dane nt. produktów oferowanych przez kilkaset sklepów internetowych, poszukując identycznych produktów mimo różnić w ich nazewnictwie. Sklepy internetowe najczęściej stosują własne nazewnictwo produktów i rzadko korzystają z kodów towarowych producentów. To powoduje, że stworzenie dobrej porównywarki cenowej wymaga mnóstwa nakładów ręcznej pracy na odpowiednie przygotowanie bazy produktów. Rozwiązanie zaprojektowane przez Stanusch Technologies zdecydowanie ułatwia ten proces ograniczając rolę człowieka do nadzoru nad procesem i podejmowanie ostatecznych decyzji.

Dzięki stworzonemu systemowi proces budowy bazy ofert został w znacznej mierze zautomatyzowany. Aby zrealizować te same zadania potrzebujemy znacznie mniejszego zespołu nie wspominając już o fakcie znacznie szybszej budowy naszej listy produktów.

Sam produkt oparty jest o sieć neuronową składającą się z około 15 tysięcy neuronów oraz ponad 300 tysięcy połączeń pomiędzy nimi. Ilość ta cały czas rośnie w zależności od przybywania nowych ofert i produktów, a wagi pomiędzy połączeniami są korygowane automatyczne. W ciągu kilku godzin system analizuje pół miliona ofert szukając podobieństw i wskazując właściwe połączenia ofert sklepów z produktami porównywarki.

„Zrealizowanie tego kontraktu było dla nas przede wszystkim wielkim wyzwaniem intelektualnym. Zrealizowany system wykorzystuje najnowsze zdobycze sztucznej inteligencji i należy z pewnością do najciekawszych tego typu implementacji zrealizowanych komercyjnie.” – powiedział Maciej Stanusch, prezes zarządu Stanusch Technologies.

Front PR