Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Szkoda ostatnich dni urlopu na ból

Koniec urlopu zbliża się nieubłaganie. Mając w perspektywie powrót do pracy, próbujemy maksymalnie wykorzystać wolny czas.

Nawet gdy pogoda nie dopisuje, aktywnie spędzamy czas na siłowni, jeżdżąc na rowerze lub wybieramy się na jednodniowe wędrówki z plecakiem na plecach. Jednak nadmierny wysiłek fizyczny nie zawsze jest korzystny dla naszego zdrowia.

Kręgosłup pracuje bez przerwy, zwłaszcza w okresie wzmożonej aktywności fizycznej. Wielu z nas zapomina, że mięśnie trzeba stopniowo przyzwyczajać do wysiłku. Jeśli nie trenowaliśmy regularnie, nic dziwnego, że nagły wysiłek sportowy jest dla nich szokiem.

Na bolące plecy można stosować środki przeciwbólowe na bazie ibuprofenu i paracetamolu, dwóch najczęściej rekomendowanych w Polsce substancji przeciwbólowych. Pamiętajmy przy tym, że ibuprofen ma działanie bardziej kompleksowe niż paracetamol - oprócz funkcji przeciwbólowej i przeciwgorączkowej, posiada również funkcję przeciwzapalną.

Jako, że bóle pleców są najczęściej bólami długotrwałymi o dużym nasileniu, do walki z nimi często używamy leków z maksymalną dawką substancji czynnej. Na rynku dostępne jest jednak inne rozwiązanie - możemy sięgnąć po kapsułkę o przedłużonym uwalnianiu Nurofen Na Ból Pleców. Nie obciąża ona organizmu w tak dużym stopniu, gdyż nie zawiera maksymalnej dawki leku, ale dzięki swojej innowacyjnej formie daje długotrwałe uczucie ulgi - nawet do 12 godzin! Do tego jej główną substancją czynną jest ibuprofen, który skutecznie zwalcza ból, stan zapalny i gorączkę.

Lecznicza kapsułka dostępna jest bez recepty i może być stosowana z innymi lekami (1). Mogą ją stosować alergicy i diabetycy. Nie uzależnia i jest bezpieczna dla wątroby dzięki czemu idealnie sprawdza się u osób starszych, które najczęściej cierpią na te dolegliwości. Dodatkowo na ból mięśniowy miejscowo zastosować można Nurofen w postaci żelu, również na bazie ibuprofenu. Jest łatwy do rozprowadzenia, skutecznie łagodzi ból i działa przeciwzapalnie.

Kontakt dla prasy:
Agata Nowickaemail: agata.nowicka@multipr.pl mobile: 604 796 808

Krzysztof Pilaszekemail: krzysztof.pilaszek@multipr.plmobile: +48 602 240 259

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Nurofen, 50 mg/g, żel. Skład: 1 g żelu zawiera 50 mg ibuprofenu (Ibuprofenum) oraz substancje pomocnicze: hydroksyetyloceluloza, sodu wodorotlenek, alkohol benzylowy, alkohol izopropylowy, woda oczyszczona. Wskazania: Żel o miejscowym działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, przeznaczony do szybkiego leczenia objawowego bólów mięśniowych, bólów pleców, bólu towarzyszącego chorobom układu mięśniowo-szkieletowego, takim jak lekkie postacie zapalenia stawów, skręcenia, urazy sportowe, fibromialgia i nerwobóle. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Nadwrażliwość na kwas acetylosalicylowy lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne. Występowanie w wywiadzie skurczu oskrzeli, nieżytu nosa lub pokrzywki w związku z przyjmowaniem kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

Nurofen na ból pleców, 300 mg, kapsułki o przedłużonym uwalnianiu, Ibuprofenum. Skład: Jedna kapsułka zawiera 300 mg ibuprofenu (Ibuprofenum) i substancje pomocnicze. Wskazania: Bóle pleców. Przeciwwskazania: Produkt leczniczy jest przeciwwskazany u pacjentów: z nadwrażliwością na ibuprofen lub którąkolwiek substancję pomocniczą produktu leczniczego oraz na inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ); u których po przyjęciu kwasu acetylosalicylowego lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) występowały kiedykolwiek w przeszłości objawy alergii w postaci kataru, pokrzywki lub astmy oskrzelowej; z chorobą wrzodową żołądka i (lub) dwunastnicy czynną lub w wywiadzie, perforacją lub krwawieniem, również tymi występującymi po zastosowaniu NLPZ; z ciężką niewydolnością wątroby, ciężką niewydolnością nerek lub ciężką niewydolnością serca; przyjmujących jednocześnie inne niesteroidowe leki przeciwzapalne, w tym inhibitory COX-2 (zwiększone ryzyko wystąpienia działań niepożądanych); w III trymestrze ciąży; ze skazą krwotoczną. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.Niniejszy materiał stanowi wyłącznie materiał informacyjny i Reckitt Benckiser (Poland) S.A. nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie tego materiału przez osoby trzecie.

(1) Poza lekami przeciwbólowymi (kwasem acetylosalicylowym, innymi lekami z grupy NLPZ), lekami przeciwnadciśnieniowymi, moczopędnymi, lekami przeciwzakrzepowymi, zydowudyną, litem i metotreksatem, kortykosteroidami.

multi_comm