Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

W Bolesławcu zadbają o najmłodszych pacjentów – rusza kolejny Pokój Uśmiechu

Kolejny Pokój Uśmiechu powstał w Wojewódzkim Szpitalu dla Nerwowo i Psychicznie Chorych przy al. Tysiąclecia 30 w Bolesławcu. Nowa sala zostanie otwarta w Poradni Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży już 24 maja o godzinie 11.00 w ramach jednego z programów prowadzonych przez Fundację Rosa.

Tworzone przez Fundację Rosa Pokoje Uśmiechu to kolorowe sale z nowoczesnym wyposażeniem, które mają pomóc najmłodszym pacjentom w rekonwalescencji oraz w trakcie leczenia. W pomieszczeniach, które powstały do tej pory dzieci mogły znaleźć zabawki, ilustrowane książki, a nawet telewizory z dostępem do dziecięcych kanałów telewizyjnych. Wszystko to przygotowano, aby zminimalizować stres, który łączy się z wizytą w szpitalu.

Pokój Uśmiechu to przyjazny szpital

Konieczność korzystania z naszej poradni łączy się z olbrzymimi emocjami zarówno dla samego pacjenta, jak i jego rodzicówmówi Janina Hulacka, dyrektor szpitala w Bolesławcu.Doświadczenia związane z chorobą potęgowane są przez odizolowanie od codziennego środowiska i ograniczenie kontaktów z najbliższymi. Pokój Uśmiechu, który powstał w naszej placówce pomoże dzieciom i młodzieży zarówno w terapii indywidualnej, jak i rodzinnej.

Na rzecz dzieci

W ciągu dwóch ostatnich lat Fundacja Rosa wyposażyła i wyremontowało kilkanaście pomieszczeń przeznaczonych dla najmłodszych pacjentów. Dzięki takim działaniom ponury obraz szpitalnych oddziałów z odrapanymi ścianami i ciasnymi salami powoli odchodzi w niepamięć.

Przygotowując nasz program dla kolejnych placówek, zawsze kierujemy się losem dzieci. Z doświadczenia wiemy, że w miejscach, w których mogą się spokojnie bawić, zupełnie inaczej przeżywają swoją chorobęmówi Bohdan Pecuszok, prezes Fundacji Rosa. Ich uwaga zajęta jest kolorowymi zabawkami, bohaterami ich ulubionych bajek, nie muszą więc bezustannie odliczać czasu do wyjścia ze szpitala. Atrakcje, które czekają w Pokojach Uśmiechu nie pozwalają na nudę, a tym samym na poddawanie się negatywnym emocjom – dodaje.

Fundacja Rosa