Zdrowie » Ciało

Wielkanoc z bakaliowymi słodkościami

Wypieki i desery z bakaliami to nieodłączny element Świąt Wielkiej Nocy. Na polskich stołach goszczą wtedy tradycyjne mazurki, baby, keksy i serniki. Pyszne suszone owoce, orzechy oraz dodatki do ciast marki Siesta, wzbogacą świąteczne potrawy i nadadzą im wyjątkowy smak.

Słodkie tradycje

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Dziś nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez kulinarnych rarytasów. Niektóre z nich, jak na przykład mazurek czy ciasta z marcepanem, pojawiają się tylko w czasie tych Świąt. Dzięki temu możemy naprawdę docenić smak tych wypieków. Idealnym dodatkiem do wielkanocnych łakoci są bakalie. Ich słodycz i piękne kolory przywołują na myśl wiosenne przebudzenie – nastrajają pozytywnie i wywołują uśmiech na twarzy. Żurawina, morele, migdały czy rodzynki to skarby prosto z natury, których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć!

 

Przepis na wielkanocne ciasto z bakaliami i polewą kajmakową

Składniki:

Ciasto kruche

ü  1 masło

ü  2,5 szklanki mąki

ü  2 łyżki cukru

ü  4 żółtka

ü  1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa owocowa

ü  Słoik kwaskowego dżemu lub powideł, np. z czarnej porzeczki.

ü  2 szklanki posiekanych bakalii Siesta.

Zimowa pierzynka – piana z białek

ü  4 białka

ü  ¾ szklanki cukru

ü  1 łyżka mąki ziemniaczanej

ü  Szczypta soli

 

Polewa

ü  ¾ kostki masła

ü  ¾ szklanki cukru

ü  ¾ szklanki wody lub mleka

ü  250 g mleka w proszku

 

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część rozprowadzić równomiernie na blasze do pieczenia.

Na cieście rozsmarować dżem. Następnie rozłożyć posiekane bakalie.

Ubić pianę z białek:

ubijając białka, dodawać powoli cukier i szczyptę soli. Pod koniec ubijania dosypać łyżkę mąki ziemniaczanej.

Ubitą na sztywno pianę wyłożyć na bakalie.

1/3 ciasta, które odłożone było do zamrażalnika, zetrzeć na ubitą pianę. Ciasto włożyć                                do piekarnika i piec w temperaturze ok. 170 °C przez 40 minut – do zarumienienia.

 

Przygotować polewę:

Na wolnym ogniu zagotować ¾ kostki masła, ¾ szklanki wody lub mleka i ¾ szklanki cukru. Ostudzić – do letniej masy wsypać 250 g mleka w proszku i zmiksować składniki na gładko. Masę wylać na upieczone ciasto i pozostawić do ostudzenia.

Ciasto można udekorować bakaliami, tworząc fantazyjne wzorki, np. wiosenne bazie z rodzynek czy słoneczko z suszonych moreli.

Smacznego!

 

Bakalie Siesta:

Morele suszone, 100 g, cena: ok. 4,00 zł

Migdały płatki, 60 g, cena: ok. 5,00 zł

Żurawina suszona, 100 g, cena: ok. 4,60 zł

Orzechy włoskie, 100 g, cena: ok. 5,00 zł

Wiórki kokosowe, 90 g, cena: ok. 2,00 zł

 

Rodzynki królewskie, 100 g, cena: ok. 2,00 zł



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »