Technologie » Telekomunikacja

Wizualne społeczeństwo mobilne według Polycoma

Andy Miller, CEO firmy Polycom, podczas konferencji CTIA zademonstrował oprogramowanie Polycom® RealPresence™ Mobile i omówił zmiany zachodzące we współczesnym społeczeństwie.

Polycom, Inc. (Nasdaq: PLCM) wiodący dostawca rozwiązań z dziedziny Unified Communications, wziął udział w konferencji CTIA Enterprise & Applications 2011, w San Diego w Kalifornii, którego audytorium byli członkowie organizacji CTIA, czyli operatorzy sieci bezprzewodowych i ich dostawcy, a także producenci oraz dostawcy usług i produktów  z zakresu bezprzewodowej transmisji danych. Andy Miller, CEO firmy, podczas swojego wystąpienia zatytułowanego „Wizualne społeczeństwo mobilne” omówił kwestie globalnego rozwoju społeczeństwa i związanego z tym wzrostu na rynkach dla dostawców oprogramowania i usług. Wystąpienie jest dostępne pod adresem: http://www.polycom.com/company/events/ctia_2012_keynote.html.

Podczas swojego wystąpienia Andy Miller opowiedział o pięciu czynnikach mających wpływ na rozwój wizualnego społeczeństwa mobilnego:
1.    Powszechne wykorzystanie urządzeń mobilnych. Gartner prognozuje, że rynek tabletów, powstały zaledwie w zeszłym roku, w ciągu czterech lat powiększy się pięciokrotnie, z 64 milionów tabletów zakupionych w 2011 r. do ponad 320 milionów w 2015 r. Łączna liczba tych urządzeń będących w użyciu pod koniec 2015 r. przekroczy 900 milionów sztuk.  Z kolei firma Apple informuje, że 92 proc. firm z listy Fortune 500 testuje lub już wdraża iPady™.  Także tablety z systemem Android zyskują popularność wśród konsumentów i przedsiębiorstw.
2.    Gotowość sieci. Sieci 3G są już powszechne, a technologie działające w 3G odpowiadają za ponad 5 miliardów połączeń dziennie. Obecnie trwa implementacja sieci 4G – wiele z nich już funkcjonuje, a jeszcze więcej jest uruchamianych.
3.    Popularność modelu cloud. Przewiduje się, że wartość rynku przetwarzania w chmurze zwiększy się z 41 mld USD obecnie do 241 mld USD w 2020 r.
4.    Sieci społecznościowe. Obserwujemy gwałtowny wzrost liczby użytkowników Facebooka, których dzisiaj jest już ok. 800 milionów, co stanowi ok. 12 procent globalnej populacji.  Z kolei według prognoz IDC wartość rynku biznesowych platform społecznościowych wzrośnie aż czterokrotnie w ciągu najbliższych 4 lat, z poziomu 667 mln USD w 2011 r. do niemal 2,9 mld USD w 2015 r.
5.    Pokolenie obrazkowe. Ludzie oglądają każdego dnia 3 miliardy filmów w serwisie YouTube.  Prognozuje się, że do 2015 r. liczba osób uczestniczących w wideoczatach zwiększy się
14-krotnie, do ponad 140 milionów. Wykonają oni w 2015 r. 11 miliardów wideopołączeń w skali światowej.

„Wizją firmy Polycom jest sprawienie, aby współpraca wideo była dostępna dla milionów ludzi i była preferowaną formą komunikacji – łatwą w obsłudze, niezawodną i bezpieczną, niezależnie od sieci, operatora, protokołu, aplikacji czy urządzenia” – powiedział Miller. – „Wprowadzenie pierwszego korporacyjnego oprogramowania do obsługi wideo HD na tablety - Polycom® RealPresence™ Mobile  - to znaczący krok w kierunku realizacji tej wizji. Udostępnienie zdalnym pracownikom dostępu do takich rozwiązań przyczyni się do dalszego rozwoju wizualnego społeczeństwa mobilnego.”

Polycom® RealPresence™ Mobile
Podczas CTIA Enterprise & Applications 2011 po raz pierwszy zaprezentowano na żywo rozwiązanie Polycom® RealPresence™ Mobile. Dokonali tego Andy Miller oraz jego dwaj goście: Gary Hagen, główny architekt w firmie Amgen, która jest jednym ze światowych liderów biotechnologii, a zarazem klientem firmy Polycom; oraz Gary Testa, wiceprezes Polycom, odpowiedzialny za globalne rozwiązania chmurowe i rozwiązania dla dostawców usług. Na oczach zebranych zrealizowano wieloosobowe połączenie wideo, łączące osoby w firmowej sali konferencyjnej  z trzema użytkownikami tabletów w różnych lokalizacjach (por. Polycom® RealPresence™ Mobile na urządzenia przenośne).

Rozwiązanie Polycom® RealPresence™ Mobile wykorzystuje platformę Polycom® RealPresenceTM, rozszerzając zasięg opracowanej przez Polycom technologii współpracy wideo w rozdzielczości HD poza biura i sale konferencyjne. Zapewnia standard użytkowania identyczny z rozwiązaniami stacjonarnymi. Aplikacja RealPresence Mobile wyposażona jest w intuicyjny interfejs, który pozwala w prosty sposób jednocześnie uczestniczyć w wideokonferencji i przeglądać inne materiały w rozdzielczości HD. Rozwiązanie zapewnia najlepszą na rynku jakość wideo i audio przy użyciu sieci bezprzewodowych. Aplikację RealPresence Mobile można pobrać za darmo w sklepach Apple App StoreTM (dla użytkowników tabletów iPad2 i Android MarketTM (dla tabletów Motorola XOOM™ i Samsung Galaxy Tab™).

Platforma RealPresence zapewnia wysoką skalowalność – obsługując do 75 000 urządzeń i 25 000 równoległych sesji – oraz niezawodność i uniwersalną łączność pozwalającą obsługiwać klientów zarówno lokalnie, jak i w chmurze. Podczas swojego wystąpienia Miller i Testa wyjaśnili techniczne aspekty obsługi współpracy z użyciem wideo HD na tabletach na poziomie korporacyjnym – zarówno z dzisiejszej perspektywy, jak i biorąc pod uwagę przyszłość. Zauważyli, że usługi wideo w chmurze, dostarczane przez członków CTIA, będą musiały obsłużyć niezliczoną liczbę połączeń wideo realizowanych w chmurze, inicjowanych przez miliony użytkowników mobilnych. Wprowadzenie rozwiązań wideo firmy Polycom na platformy mobilne to istotny element ogłoszonej niedawno strategii w zakresie oprogramowania, zgodnie z którą Polycom chce zapewnić bezpieczną współpracę wideo w rozdzielczości HD jak najszerszej grupie aplikacji biznesowych, wideo, mobilnych i społecznościowych.

Otwarte standardy, interoperacyjność i OVCC
Ważnym tematem poruszonym przez Millera były zagadnienia otwartości i interoperacyjności, które są zasadniczym elementem ogłoszonej niedawno strategii firmy w zakresie oprogramowania. „Tylko dzięki otwartym standardom i wbudowanej interoperacyjności, wszystkie elementy w środowisku komunikacyjnym: różne rozwiązania, dostawcy, sieci i protokoły łączności mogą współpracować ze sobą bez problemów” – powiedział Miller.

Jednocześnie podczas swojego wystąpienia Miller udzielił zebranym informacji nt. organizacji Open Visual Communications Consortium™ (OVCC™, Konsorcjum dla Otwartej Komunikacji Wideo). Łączy ona dostawców usług wideo, usług sieciowych oraz producentów urządzeń, którzy za cel stawiają sobie rozwój komunikacji audiowizualnej. Poprzez określenie standardów, najlepszych praktyk i umów komunikacyjnych, członkowie OVCC™ chcą wyeliminować problemy w obszarze łączności i usług, które uniemożliwiają komunikację wideo w biznesie. Pomysłodawcą i współzałożycielem tej organizacji jest Polycom i inni liderzy będący dostawcami takich usług. OVCC oficjalnie rozpoczęło działalność, jako niezależny podmiot, 10 października, podczas konferencji CTIA. Członkostwo w konsorcjum jest otwarte dla firm z sektora komunikacji audiowizualnej, zainteresowanych przyspieszeniem rozwoju komunikacji wideo dla sektora B2B (por. Polycom w konsorcjum na rzecz rozwoju komunikacji wizualnej).

ITBC_Com