Technologie » Komputery

Wola Info rozbudowuje kompetencje w TFI. Nowy system w BZ WBK AIB TFI SA

Wola Info umacnia swoją pozycję w sektorze finansowym. Z powodzeniem wdrożyła i uruchomiła system Eden Bis w BZ WBK AIB TFI oferujące fundusze Arka. To ważny krok w budowie kompetencji w obszarze towarzystw funduszy inwestycyjnych.

Przedmiotem umowy było wdrożenie aplikacji odpowiedzialnej za import i sprawdzanie poprawności wprowadzanych danych klientów TFI pochodzących od Agenta Transferowego, raportowanie oraz symulację zleceń. - Był to dla nas bardzo ważny, żeby nie powiedzieć przełomowy projekt. Jestem przekonany, że zdobyte przy jego realizacji doświadczenie otworzy nam możliwość realizacji podobnych projektów w innych Towarzystwach Funduszy Inwestycyjnych - podkreśla Piotr Majcherkiewicz, prezes Wola Info. W ramach umowy Wola Info wdrożyła system oparty na module Oracle Siebel Financial. Oprócz systemu Siebel dostarczono oprogramowanie raportujące SAP Business Objects oraz bazę danych Oracle. Koszt wdrożenia przekroczył 2,1 mln zł. Obecnie warszawska spółka świadczy roczne wsparcie dla wdrożonego rozwiązania.

Nowe narzędzie ma dla naszej firmy dużą wartość analityczną, która będzie wspierała nasze działania w obrębie kształtowania jakości obsługi Klientów Funduszy Arka – mówi Monika Glinkowska Dyrektor Zespołu Obsługi Klientów w BZ WBK AIB TFI W ramach Umowy Wola Info dostarczyła system oparty na module Siebel Financial Service, wzbogacony o rozwiązania wypracowane wspólnie ze specjalistami Towarzystwa. Wdrożono również oprogramowanie raportujące Business Objects oraz bazę danych Oracle. - Powyższe rozwiązanie pozwala nam na realizacje procesu importu i weryfikacji poprawności danych Klientów, raportowanie oraz symulację zleceń- dodaje.

Informacje o firmach:

BZ WBK AIB Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. to jeden z największych i najbardziej doświadczonych podmiotów na polskim rynku funduszy inwestycyjnych. Specjaliści towarzystwa zarządzają obecnie 13 otwartymi i zamkniętymi funduszami inwestycyjnymi ARKA oraz funduszem parasolowym LUKAS FIO.

Fundusze inwestycyjne zarządzane przez BZ WBK AIB TFI S.A. cechują ponadprzeciętne długoterminowe wyniki zarządzania, będące efektem strategii inwestycyjnej polegającej na inwestowaniu w spółki o niedoszacowanych aktywach lub perspektywach wzrostu. Ponadprzeciętnym wynikom sprzyja także stabilność zespołu doradców inwestycyjnych, którzy od wielu lat konsekwentnie działają według tej samej filozofii inwestycyjnej.

BZ WBK AIB TFI S.A. było wielokrotnie wyróżniane za całokształt działalności spółki oraz wyniki inwestycyjne funduszy. Tylko w minionym roku towarzystwo otrzymało tytuł najlepszego polskiego TFI od dziennika Rzeczpospolita, tytuł Grand Prix w kategorii Fundusze Inwestycyjne Godne Zaufania w ogólnopolskim badaniu Laur Klienta 2008 oraz tytuł Marki Wysokiej Reputacji w rankingu Premium Brand.

Wola Info SA działa na rynku IT od ponad 20 lat, dostarczając kompleksowe rozwiązania dla największych polskich przedsiębiorstw i instytucji. Spółka plasuje się w gronie czołowych polskich firm sektora IT. Specjalizuje się w integracji systemów teleinformatycznych dla podmiotów związanych z rynkiem telekomunikacyjnym, finansowym, przemysłowym i administracji publicznej. Firma zajmuje się budową unikalnych rozwiązań biznesowych ze szczególnym uwzględnieniem automatyzacji procesów obsługi klienta (CRM), rozwiązań dla operatorów (BTS – Business Telco Solutions), zarządzania usługami IT. Spółka oferuje usługi także w zakresie projektowania, budowy i adaptacji centrów przetwarzania danych (Data Center) oraz projektowania, integracji i bezpieczeństwa infrastruktury IT. W 2008 r. przychody Grupy Kapitałowej Wola Info przekroczyły 176 mln zł, a zysk operacyjny wyniósł ponad 2 mln zł. Oprócz spółki matki grupę kapitałową tworzą firmy Noblestar Polska (100% udziałów) oraz Centrum Rozwiązań Menedżerskich (73% udziałów). Od września 2007 r. Wola Info notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

***

Wola Info S.A. konsekwentnie realizuje koncepcję delivering time tworząc inteligentne i zaawansowane technologicznie rozwiązania. Czas jest czynnikiem warunkującym przewagę konkurencyjną, a szybka i skuteczna reakcja na zmiany staje się myślą przewodnią każdego przedsiębiorstwa. Idea delivering time sprawia, że wyzwania zmieniają się w nieograniczone możliwości a rozwiązania oferowane przez Wola Info otwierają nowe ścieżki rozwoju.

***

Dodatkowych informacji udzielają:

Marcin Markiewicz
Wola Info SA
tel.

tel. kom. 501 494 996

e-mail: marcin.markiewicz@wolainfo.com.pl

Tomasz Muchalski

Everest Consulting Sp.z o.o.

tel. (022) 839 39 49

tel. kom. 504 212 463