Technologie » Komputery

Wola Info umacnia pozycję w sektorze finansowym

Wola Info zdobyła kolejne zlecenie na usługi informatyczne w Kredyt Banku. Wartość umowy, której realizacja nastąpi do końca września, wynosi ok. 4,6 mln zł. Ponad połowa przychodów warszawskiej spółki w II kwartale pochodziła z sektora bankowości i finansów.

– W ostatnim czasie Kredyt Bank systematycznie inwestuje w technologie informatyczne, wybierając do współpracy właśnie Wolę Info. Cieszymy się, że nasze usługi zasłużyły na pełne zaufanie jednego z największych banków w Polsce – podkreśla Piotr Majcherkiewicz, prezes zarządu Wola Info S.A.

Przedmiotem umowy jest realizacja usług informatycznych związanych z dostawą oprogramowania amerykańskiej firmy EMC, partnera biznesowego Woli Info. Są to m.in. analiza wydajności pracy macierzy, zaplanowanie migracji danych, nowej sieci SAN oraz procedur archiwizacji danych. Warszawska spółka zainstaluje również nowe macierze, zaktualizuje oprogramowanie oraz wykona zmiany i przetestuje nową sieć SAN. Dodatkowo przeprowadzi warsztaty szkoleniowe z obsługi określonych urządzeń. Termin realizacji zamówienia to koniec trzeciego kwartału br.

Przypomnijmy, że w II kwartale br. Wola Info podpisała z Kredyt Bankiem i Wartą umowę na wdrożenie systemu do zarządzania relacjami z klientami na ponad 3,5 mln zł. W połowie roku poinformowała o aneksie do umowy na świadczenie usług serwisowych w zakresie sprzętu i oprogramowania, którego wartość wyniosła ponad 500 tys. euro.

Giełdowa spółka posiada wysoką pozycję w gronie polskich firm informatycznych świadczących usługi dla sektora finansowego. Potwierdzają to wyniki finansowe za II kwartał br., w którym przychody z tego rynku wyniosły ponad 32,7 mln zł, co stanowi ponad 52 proc. ogółu przychodów. Oznacza to ponad 682 proc. dynamikę wzrostu wobec II kwartału zeszłego roku.

Rynek usług finansowych dostrzega źródło swojej przewagi konkurencyjnej w sprawnym i kompleksowym systemie informatycznym. Trend ten potwierdzają chociażby nasze ostatnie umowy z dużymi instytucjami finansowymi oraz cykliczna współpraca z Kredyt Bankiem – mówi prezes.

Wola Info S.A.