Gospodarka » Żywność
Wybór z gatunku przyjemnych
Czerpiąc z dziedzictwa Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej i wieloletnich tradycji tworzenia piwnych specjalności, piwowarzy z Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu uwarzyli w limitowanej edycji trzy piwa: Białe, Marcowe oraz Bocka. Już od połowy kwietnia – po raz pierwszy w historii – to konsumenci będą mogli zadecydować, który z uwarzonych gatunków zostanie w sprzedaży i dopełni żywieckiej rodziny.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Podróż przez piwny świat i odkrywanie nowych gatunków mogą być niezwykle pasjonujące. Wiedział o tym doskonale już Albrecht Fryderyk Habsburg, założyciel Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Arcyksiążę, chcąc warzyć najlepsze piwo, zaprosił do współpracy mistrzów browarnictwa – wraz z ich przybyciem narodziła się Żywiecka Szkoła Piwowarska. Jej członkowie wzajemnie się inspirowali, poszukując nowych receptur i warząc piwne specjalności, takie jak m.in. Bock, Porter czy Marcowe. Fakt ten predysponuje Żywca do tworzenia piwnych specjalności, które właśnie oddaje w ręce swoich konsumentów.
Bogactwo piwnych smaków z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej
Żywieccy piwowarzy, wykorzystując wieloletnie doświadczenie Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej oraz możliwości, jakie daje Arcyksiążęcy Browar w Żywcu, stworzyli trzy oryginalne receptury – Bocka, Marcowego i Białego.
Bock to piwo ciemne, znane w Polsce również pod nazwą koźlak. Ma piękną, rubinową barwę oraz treściwy smak, który zawdzięcza wyjątkowej kombinacji słodów: pilzneńskiego, monachijskiego i karmelowego. Bock najlepiej wydobywa swoje walory smakowe i zapachowe, kiedy jest serwowany w snifterze w temperaturze 9-11 stopni Celsjusza.
Marcowe jest piwem typu lager o bursztynowej barwie oraz łagodnym słodowym smaku. Jego nazwa pochodzi z tradycji warzenia tego gatunku w pierwszych tygodniach wiosny. Obecnie, jego produkcja możliwa jest przez cały rok. Marcowe serwuje się w kuflu w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza.
Białe to naturalnie mętne piwo pszeniczne. Warzone jest przy użyciu słodu pszenicznego i jęczmiennego. Zachęca orzeźwiającym i lekkim smakiem z dodatkiem kolendry. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza w smukłej szklance.
W trosce o kulturę picia piwa, na etykietach nowo uwarzonych piw zostały zamieszczone innowacyjne wskaźniki schłodzenia w kształcie szklanek dedykowanych poszczególnym gatunkom. Zmiana ich koloru na niebieski stanowi potwierdzenie, że piwa idealnie nadają się do spożycia.
Wybory Żywieckie
Już w połowie kwietnia ruszają Wybory Żywieckie – ogólnopolskie głosowanie, w którym każdy konsument będzie mógł wskazać, który z trzech gatunków smakuje mu najbardziej. Głosować można będzie na stronie zywiec.com.pl. To od decyzji konsumentów zależeć będzie, który z nowo uwarzonych trunków dołączy do żywieckiej rodziny. W ten sposób Żywiec zaprasza fanów do odkrywania wyjątkowych smaków i zapoznawania się z żywiecką tradycją, pasją i zamiłowaniem do piwa.
Nadesłał:
joannat
|
Komentarze (0)