Gospodarka » Żywność
Wyjątkowy prezent na Dzień Babci i Dziadka
Zobacz więcej zdjęć » |
Babcia krzątająca się przy kuchni, gotująca coś pysznego dla całej rodziny, Dziadek rozkładający talerze i serwetki – to obrazki, jakie zwykle towarzyszą wizytom u Dziadków. Zawsze w biegu, zawsze aktywni, gotowi nieba przychylić wnukom. Niech raz – z okazji ich święta - będzie inaczej. Tym razem to oni będą goszczeni, a ktoś inny będzie się wokół nich krzątał - gotował, podawał, częstował.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Na tę wyjątkową okazję idealnie sprawdzą się dania z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Hodowany w rodzinnych fermach położonych na Podlasiu, karmiony wyłącznie naturalną paszą, ma wyśmienity smak i aromat, jest kruchy i rozpływa się w ustach – dzięki temu zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza – Babcię, przywodząc jej na myśl chwile młodości spędzone na wsi. A przy tym delikatne, lekkostrawne i mniej tłuste od zwykłego kurczaka mięso Zagrodowego będzie dobrym wyborem dla Dziadków dbających o zdrową i lekką dietę.
Konstruując menu na 21 i 22 stycznia, weź pod uwagę przyzwyczajenia kulinarne Babci i Dziadka. Raczej zrezygnuj z egzotycznych potraw, stawiając na tradycyjne smaki w nowych kulinarnych aranżacjach. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że trafisz w gust swoich gości, a jednocześnie zyskasz sobie ich uznanie i pokażesz kunszt kulinarny. Bo czy jest większa nagroda dla kucharza niż usłyszeć pochwałę z ust swojej Babci? Wybierz rosół lub flaczki i polędwiczki z Zagrodowego – smakują wybornie i sprawdzą się idealnie na rodzinnym przyjęciu. Smacznego!
Aromatyczny rosół z Kurczaka Zagrodowego z warzywami oraz kluseczkami z kaszy manny
Kaloryczność: 240
Czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
- 1 Kurczak Zagrodowy z Podlasia
- 1 obrana cebula
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 por
- 1 szklanka kaszy manny
- 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2 jajka
- 2 obrane marchewki
- 50 g masła
- liść laurowy
- pieprz do smaku
- sól
- ¼ bulwy selera
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej można zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do 5-litrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny). Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu.
Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić przez pieluchę tetrową, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.
Pikantne flaczki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami
Kaloryczność: 540
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
- 1 cebula
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 marchew
- 1 seler
- 100 g ugotowanych i pokrojonych borowików
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g podudzi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 3 łyżki oliwy
- 50g suszonych pomidorów
- papryka ostra
- pieprz czarny mielony
- sól
- świeży tymianek
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone podudzia z Kurczaka Zagrodowego pokroić w paski, usmażyć na oliwie zalać bulionem i zagotować. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażyć na maśle wraz z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawić ostrą papryką, a następnie dodać do wywaru. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz otartym tymiankiem. Pod koniec gotowania flaki zabielić śmietaną. Podawać ze świeżym pieczywem.
Polędwiczki z Kurczaka Zagrodowego w chrupiącym cieście serowym
Kaloryczność: 745
Czas przygotowania: 1 godz.
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki białego wina
- 100 g parmezanu
- 12 polędwiczek z piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 3 pomidory bez skóry
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 jajek
- bazylia
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- tymianek
- ½ cebuli pokrojonej w kostkę
Sposób przygotowania:
Z „rozkłóconych” jajek, posiekanej pietruszki i sera parmezan przygotować ciasto, miksując wszystkie składniki blenderem. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco gęste, należy dodać więcej sera. Przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek, białe wino oraz pomidory. Gotować do momentu, aż wino odparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawić do smaku świeżą bazylią, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą oraz mąką, a następnie maczać w przygotowanym wcześniej cieście i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Soczystego kurczaka w chrupiącym cieście podawać z makaronem połączonym z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, liśćmi szpinaku, pomidorami suszonymi i prażonymi orzeszkami pini.
***
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu - w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)